2014-03-24

Ledarnas omvärldsspaning vecka 12

Stefan Kummås, omvärldsanalytiker på Ledarna

– När svenska folket får frågan vad en chef tjänar i genomsnitt blir svaret 60 000. Men Ledarnas senaste chefslönebarometer visar att den sanna genomsnittslönen är 41 000. Med andra ord ganska långt från vad svensken tror, berättar Stefan Kummås, omvärldsanalytiker på Ledarna.


Facklig marknad

Fackligt förtroendevald får rätt till a-kassa

En undersköterska som även var regionalt ombud för Kommunal har rätt till ersättning från a-kassan även för det fackliga arbetet. Det konstaterar kammarrätten i Göteborg i en principiellt viktig dom. För förtroendeuppdrag som facket betalar ger inte alltid rätt till a-kassa. Att ha ett fackligt förtroendeuppdrag som tar mycket tid ger inte per automatik rätt till ersättning från a-kassan för den som blir arbetslös. Det finns ingen lag eller några regler som konkret talar om vad som gäller för förtroendevalda i det läget.

Kollega 2104-03-19

Facken som utmanar LO

LO utmanas av konkurrerande fackföreningar som är ute efter medlemmarna. Tingvalla-Bro har alternativa kollektivavtal för alla branscher. Sverigedemokraternas nystartade Löntagarna hoppas växa och skriva kollektivavtal.

Arbetet 2014-03-21


Ledarskap

Färre olyckor med empatiska platschefer

De bästa byggplatscheferna visar omtanke om medarbetarna som resurs, utnyttjar deras kompetens och arbetar med förbättringar i arbetsmiljön. Det visar en rapport från Sveriges Byggindustrier.

Prevent 2013-03-17

Oro hos chefer efter mobbningsdom

Vem har ansvar för vad när det gäller den psykosociala arbetsmiljön? Efter domen i jämt-ländska Krokom, där två chefer fälldes för att ha orsakat en anställds självmord, känner sig en del chefer oroliga.

Prevent 2014-03-21


Lön

”Upplevd lönerättvisa viktigt fokus”

Vid Saco:s seminarium berättade Karin Karlström, utredare för chef- och ledarskapsfrågor på Saco, om nya forskningsresultat som tyder på att medarbetarnas upplevelse av lönen har en större betydelse än faktiska lönehöjningar för motivation och produktivitet. Ett fokus som skiljer sig från företagsledningarnas typiska antagande.

Svenskt Näringsliv 2014-03-19

Gott ledarskap syns inte i lönekuvertet

När svenska chefer lönesätts är det ansvar för verksamheten och ekonomin som räknas. Inte hur de utövar sitt ledarskap eller hur många medarbetare de har. Det visar Ledarnas nya kartläggning av chefslönerna. Genomsnittschefen tjänar 41 000 kronor i månaden, inklusive förmåner och rörliga delar. Svenska folket gissar på 60 000. Det är för att det är så mycket diskussion om toppchefers miljonlöner i media, tror Annika Elias, ordförande i Ledarna, som just har presenterat sin årliga chefslönebarometer.

Lag & Avtal 2014-03-20


Karriär & arbete

Jobbtrivseln sjunker

De anställda upplever att arbetsmiljön blivit sämre. Sämst mår lärare och bäst mår bygg-nadsarbetare. Det visar en rapport från Sveriges Företagshälsor. Jobbhälsoindex är ett nytt mått på arbetsmiljö och arbetshälsa som branschorganisationen Sveriges Företagshälsor tagit fram. Grunden är undersökningen Jobbhälsobarometern där 4 500 anställda intervjuats.

Prevent 2014-03-18

Top 5 talent trends in 2014

Based on insights from 17 global experts, the list reflects trends that have emerged over the past 12 months and look likely to dominate over the coming year. The trends that Futurestep believe will shape the recruitment and talent management industry globally in 2014 are: Business will start hiring for tomorrow – not just for today; Mobile recruitment will finally take off; Big data will drive real decision-making; Smarter sourcing will win the day and Expect more globalization – but more localization too.

Global Talent Strategy 2014-03-18

Därför bråkar vi på jobbet

Samarbetsproblem och oenigheter kring rutiner är de största orsakerna till konflikter på en arbetsplats. Och hälften av landets chefer har bråkat med en medarbetare den senaste månaden, visar en undersökning som tidningen Chef har gjort. Cecilia Åkerblom är ledarskapsexpert på fackförbundet Ledarna som organiserar chefer. Hon har forskat om unga ledares utveckling och tror att förmågan att lösa konflikter är en avgörande egenskap i chefsrollen.

DN 2014-03-19

Andelen bemanningsanställda ökar

Andelen anställda via bemanningsbolag ökar i Sverige. I fjol utgjordes 1,5 procent av det totala antalet sysselsatta av bemanningsanställda, upp från 1,4 procent 2012. ”Andelen har aldrig varit större”, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på branschorganisationen Bemanningsföretagen. Men trots den historiskt höga nivån konstaterar han att det fortfarande är en betydligt lägre andel än i flera europeiska länder.

SvD 2014-03-19


Ekonomi

HUI spår tillväxt på 3 procent

Detaljhandeln kommer att öka med 3,0 procent 2014 och lika mycket 2015. Det spår HUI i sin senaste prognos.

Dagens Handel 2014-03-19

SEB skruvar upp BNP-prognos

Banken SEB:s ekonomer har skruvat upp tillväxtutsikterna för svensk ekonomi. Nu spås en BNP-tillväxt i år på 2,7 procent, jämfört med prognosen på 2,5 procent förra månaden. Arbetslösheten bedöms samtidigt fortsätta nedåt.

SvD 2014-03-19


Övriga trendsignaler

Arkitektur påverkar hur du mår och dina relationer

Arkitektur har betydelse för människors välbefinnande och också för våra relationer. Och den kontorsmiljö man arbetar i påverkar vilka som blir ens vänner, till och med vad man tycker om sin chef. Det visar ny forskning.

SVT 2014-03-18

New study busts myths about women in business

Women are just as aspirational as men and are being held back by entrenched gender roles, a new report by KPMG and business psychologist firm YSL has found. Cracking the Code, which aims to debunk 10 myths about women in business, found that 50% of women count success as very important in their careers, compared to 31% of men, countering the myth that women lack the aspiration to strive for senior roles. The report also suggests the business case for gender diversity is still not accepted by many organisations.

HR Magazine 2014-03-19

En värld med fler vuxna

Det blir inte fler barn än det finns i dag. antalet barn per kvinna sjunkit till 2,5. FN:s prognoser visar att befolkningstillväxten kommer att avta fram till slutet av det här seklet, då världens folkmängd planar ut på en nivå mellan tio och elva miljarder. Det är alltså så många vi blir.

DN 2014-03-22

Uppdaterat: 2014-03-24

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem