2012-02-14

Tre snabba frågor…

… till Ledarnas Klara Adolphson som tillsammans med Hanna Halpern, Erik Lallerstedt och Emma Erlandsson diskuterade varför det är så ojämställt bland stjärnkockarna på debattscenen Skafferiet i går kväll.

Varför det är så ojämställt i kocktoppen - kom ni fram till något svar på det?
– Framförallt blev det väldigt tydligt att de som verkligen har makt att påverka – det vill säga de namnkunniga stjärnkockarna som både är chefer för sina verksamheter och dessutom har medieutrymme – inte har bestämt sig för att ojämställdheten i branschen är ett problem. När inte den insikten finns, är det svårt att driva förändring.

– Sedan är det stora skillnader inom branschen, till skillnad från kök inom den offentliga sektorn är privata restauranger och toppkrogar ofta småföretag med hög personalomsättning och i stort sett total avsaknad av stödfunktioner som personal- eller HR-avdelningar som kan förväntas driva ett aktivt jämställdhetsarbete. Vilket innebär att chefernas ansvar blir ännu större – vem ska driva frågorna om inte de?

 Vad kan vi göra åt problemet?
– Framförallt handlar det om medvetandegörande och kunskapshöjande bland cheferna. Ett sätt att göra det är att lyfta fram och synliggöra de kvinnliga förebilder som faktiskt finns i kockyrket – kanske borde vi utse Framtidens kvinnliga ledare i restaurangbranschen?

– Det viktiga är att det faktiskt inte är upp till de få unga tjejerna som är och vill bli stjärnkockar och chefer inom branschen att förändra – ansvaret vilar på dem som idag äger och driver verksamheter. De måste se problemen, och börja göra något åt dem. Att många av dem är kända även utanför branschen och får ta stor plats i media innebär att de har världens möjlighet att nå ut med sina budskap och kan påverka många av sina kollegor – frågan är om de vill?

Vad händer nu – hur tar vi frågan från debatt till handling?
– Förhoppningsvis följs diskussionerna upp och fortsätter på ett sätt som leder till verklig förändring, jag bytte visitkort med många som var på plats och lyssnade på debatten och som vill prata mer om hur de kan arbeta med frågorna på ett bättre sätt. Jag fortsätter gärna att bidra till att problemen uppmärksammas i olika sammanhang!

– Jag hoppas också att fler vågar sig ut och ta hjälp av andra, också utanför den egna branschen. Att chefer i vissa branscher, ofta med koppling till ett hantverk, upplever att deras egen situation och arbetsmiljö är så unik att den inte kan jämföras med andra, menar jag till största delen också är en kunskapsfråga. Många branscher har stora problem med ojämställdhet, och i grund och botten beror de på samma strukturer. Utmaningarna för en chef är faktiskt i mångt och mycket precis desamma oavsett bransch - många brottas med samma problem men i olika grad. Så titta på andra, prata med andra, och ta hjälp av andra för att åstadkomma förändring!

Om debatt-deltagarna:
Klara Adolphson
är ledarskaps- och jämställdhetsexpert på Sveriges chefsorganisation Ledarna. Har skrivit boken ”Chef kan du vara själv!”. Hon arbetar bland annat med den årliga utnämningen Framtidens kvinnliga ledare.

Hanna Halpern. General för Årets Kock och VD för Restaurangakademin. Har instiftat Karin Fransson-priset som går till en mentor som stöttar kvinnliga kockar.

Erik Lallerstedt. Har drivit krog i fyra decennier och är en av Sveriges mest meriterade krögare. Driver Eriks Gondolen, Vinbaren och Eriks bakficka tillsammans med sin dotter Anna Lallerstedt.

Emma Erlandsson. Medlem av Svenska juniorkocklandslaget och fick priset Årets framtidslöfte på Restauranggalan 2010. Arbetade tidigare på restaurang PM & Vänner i Växjö.

 

Om ojämställdheten i kocktoppen:
Sedan Årets kock startades 1983 har bara en kvinna (Kristina Pettersson, 1988) tilldelats titeln. Bland landets Michelinkrogar återfinns ingen kvinnlig krögare och i teveprogrammet ”Sveriges mästerkock” sitter tre män i juryn.

Lästips:
Den osynliga kocken. Artikel Fokus 2011-02-01
Ursäkta, var är köksbrudarna? Artikel DN 2011-01-28
New Yorks bästa kökschef är kvinna. Artikel Restauratören 2011-05-17


Om Skafferiet:
Skafferiet är en debattscen om matkultur som lyfter upp, debatterar och diskuterar frågor som rör mat, dryck och ätande i Sverige. På Skafferiet diskuteras mat utifrån ett politiskt, ekonomiskt, etiskt och miljömässigt perspektiv men också med fokus på trender och den gastronomiska upplevelsen. Skafferiet har initierats av Per Styregård tillsammans Anders Rydell och Johan Lindskog på idébyrån Egg.

Uppdaterat: 2012-05-24

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem