2015-05-12

”Alla tävlar i dag om de mest kompetenta medarbetarna”

Annika Elias, ordförande Ledarna

Man kan vara stor och duktig i Sverige men det räcker inte långt i en internationell konkurrens, skriver Annika Elias, ordförande Ledarna.

”Trots att homogena grupper ofta har lättare att fatta beslut, är det inte säkert att kvaliteten på besluten är den bästa.” Den insikten var allt som behövdes för att ett av Sveriges största och mest anrika företag skulle bestämma sig för att sätta jämställdhet som ett prioriterat affärsmål. Syftet var klart uttalat: Att förbättra affären.

Sveriges företag konkurrerar på en global marknad. Man kan vara stor och duktig i Sverige men det räcker inte långt i en internationell konkurrens. För att överleva och utvecklas i tävlan med länder som har mycket större inre marknad och helt andra ekonomiska muskler måste företag ligga längst fram och vara först ut med innovationer inom sitt område.

Och där hamnar man inte genom att göra som man alltid har gjort och omge sig med människor som tänker likadant.

I maj är det dags för Ledarna att dela ut pris till Framtidens kvinnliga ledare. Genom åren har många av dem som
fått priset varit unga kvinnor som, trots saknaden av förebilder, tagit sig fram till höga chefsposter i tung industri
och teknikföretag.

De har fungerat som ögonöppnare och isbrytare på företag som av tradition rekryterat lika i stället för olika. Alla tävlar i dag om de mest kompetenta och hängivna medarbetarna. Förmågan att attrahera de bästa är mer än någonsin avhängig av verksamhetens värderingar och varumärke. Genom att bejaka mångfald och jämställdhet bland chefer på alla nivåer skapas utvecklingskraft och framgång i företag och förvaltningar.

 

Annika Elias
Annika Elias
Ordförande, Ledarna

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5, maj 2015.

Uppdaterat: 2015-05-12

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem