2015-10-14

Den offentliga sektorn – framtidens drömarbetsgivare

Annika Elias, ordförande Ledarna

Kommuner, landsting, statliga verk och myndigheter beskrivs av unga talanger som kreativa, spännande miljöer med gott om utmaningar och framtidsutsikter, skriver Annika Elias, ordförande Ledarna.

Jag sitter på tåget och bläddrar igenom en tjock, glassig tidningsbilaga som presenterar olika verksamheter under namnet ”Framtidsföretagen”. Rankningen bygger på att studenter inom olika verksamhetsområden listar sina drömarbetsgivare.

Döm om min förvåning – och stora glädje – när jag bland alla självklara namn på stora attraktiva företag, inom varje kategori också hittar offentliga arbetsgivare. Såväl kommuner och landsting som statliga verk och myndigheter beskrivs av unga talanger som kreativa, spännande miljöer med gott om utmaningar och framtidsutsikter.

Jag blir glad, därför att med ett långt yrkesliv som chef i offentlig sektor bakom mig, vet jag vilka fantastiskt roliga och spännande chefsjobb med mening och innehåll som många företag och förvaltningar inom välfärdssektorn erbjuder.

Den nya generationen söker efter värderingsstyrda arbetsgivare med tydliga syften. Den typen av jobb hittar man inom offentlig sektor och där finns nu alla möjligheter att locka till sig de bästa chefstalangerna.

Om man sedan ser till att utveckla förutsättningarna för chefsuppdragen, skapa karriärvägar och ge utrymme för självständighet och kreativitet, finns det en stor chans för offentlig sektors arbetsplatser att inte bara finnas med, utan att också toppa listan över talangernas drömarbetsgivare om några år.


Annika Elias
Ordförande, Ledarna

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 10, oktober 2015.

Uppdaterat: 2015-11-17

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem