2015-01-22

”Du styr din egen karriär”

Annika Elias, ordförande Ledarna

’’Du väljer själv, utifrån din kompetens, din livssituation och dina drömmar, hur och när din situation på jobbet ska förändras.

Vad tänker du som är chef på när du hör ordet karriär? Om du är i min ålder, är karriär ofta förknippat med att stanna kvar i samma företag och ta målmedvetna steg uppåt i chefshierarkierna. För de något yngre, handlar det om att byta jobb ofta och i varje byte avancera framåt och uppåt, i chefsnivå eller till en mer attraktiv arbetsgivare.

Men för allt fler chefer i dag har karriär börjat få en mer personlig innebörd. Det innebär att du själv väljer, utifrån din kompetens, din livssituation och dina drömmar, hur och när din situation på jobbet ska förändras. Och att det faktiskt kan vara olika.

Alla chefer längtar inte efter att sätta sig i vd:s stol. Några är nöjda med att arbeta kvar i det uppdrag man har och utvecklas tillsammans med organisationen och sina medarbetare under ett helt yrkesliv. Andra chefer kliver av och tar en paus från ledarskapet för att ladda om och ta ut ny riktning.

Allt går inte att förutsäga och styra själv, men genom att ha en god kunskap om både sina förmågor och begränsningar och på allvar reflektera över vad man vill med sitt liv, kan man göra riktiga val även i oförutsedda lägen.

”Du definierar själv vad som är karriär för dig”, hörde jag en klok person i min närhet säga. Det är en fin och riktig tanke. Varken tidsandan eller andra människors krav ska få styra dina val i din chefskarriär!

Annika Elias
Annika Elias
Ordförande, Ledarna

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2015.

Uppdaterat: 2015-01-22

Boka karriärrådgivning!

Vilket är nästa steg i din chefskarriär? Som medlem i Ledarna kan du nu boka rådgivningssamtal med våra erfarna karriärrådgivare. Ta chansen att bolla dina tankar och frågeställningar kring cv, anställningsintervjuer och möjliga karriärvägar.
Läs mer och boka direkt i vår kalender

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem