2014-09-18

”Nu börjar toppcheferna engagera sig”

Annika Elias, ordförande Ledarna

Från att länge ha varit en fråga för miljöchefen, eller möjligen någon chef med starkt personligt engagemang, har diskussionen om ett hållbart samhälle och arbetsliv tagit ett stort kliv fram i ljuset, skriver Annika Elias, ordförande Ledarna.

Flera av Sveriges största företagsledare går nu ut och säger som det är: Hållbarhet i alla dess dimensioner är viktigt för företagens varumärke, affär och lönsamhet.

Efter klimatmötet i Köpenhamn var det många som tappade sugen och några som drog en lättnadens suck.

Men nu, ett par år senare, har insikten landat i att detta är en fråga som inte försvinner, och det bästa man kan göra är att försöka vända den till en affärsmässig fördel.

Och när företagen på allvar börjar angripa frågan på hemmaplan har de cheferna med sig. I en stor undersökning där 90 000 chefer inom Ledarna fick lista de viktigaste framtidsfrågorna kom hållbarhet bland de främsta.

Och sedan tidigare vet vi att det är en fråga som chefen själv vill arbeta med, men man upplever att det saknas ett starkt och tydligt mandat från ledningen.

En tydlig prioritering, kunskap och tid är vad som behövs för att cheferna ska skapa resultat.

Så för vd:arna i våra tyngsta industriföretag är det bara att trycka på knappen. Sveriges chefer är redo att ta på sig ansvaret för att skapa ett hållbart och framtidsinriktat näringsliv!

Annika Elias
Annika Elias
Ordförande, Ledarna


Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 9, september 2014.

Uppdaterat: 2014-09-17

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem