2017-05-30

Olika förväntningar på chefer i Tyskland och Sverige

Förväntningarna på en chef i Tyskland och en chef i Sverige ser mycket olika ut. Det konstaterade panelen under ett frukostseminarium arrangerat av Tysk-Svenska Handelskammaren och Ledarna.

Temat för seminariet var tyskt respektive svenskt ledarskap, och i panelen fanns bland andra tysken Thomas Fuchs, marknadschef för norra Europa på gasbolaget AGA AB. Han konstaterade att en tysk chef förväntas bestämma och ta beslut, medan en svensk chef i högre utsträckning involverar sina medarbetare och bjuder in till diskussion.

Ledarnas ledarskapsutvecklare Peter Berg berättade om en tysk vd i Sverige som han stött på. Den tyske vd:n kunde inte riktigt förstå konceptet feedback. Han tyckte att det var bra för medarbetarna men förstod inte varför han som chef skulle få återkoppling från dem.

Deltagare i seminariet: Thomas Fuchs, AGA, Martin Jensen, tidigare Tui.com, Ninni Löwgren Tischer, TSHK, Peter Berg, Ledarna. Moderator var den tysk-svenska journalisten Karin Bock-Häggmark.

Läs längre artikel om seminariet hos Tysk-Svenska Handelskammaren: I Tyskland blir man tillsatt som chef – i Sverige måste man förtjäna chefskapet

Uppdaterat: 2017-05-30

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem