2014-08-12

Sju chefstips för att komma på banan igen efter semestern

Är du, liksom många andra chefer, tillbaka på jobbet efter semestern den här veckan? Det är lätt att gå på högvarv på direkten. Ledarnas expert Anki Udd tipsar om hur du klarar första veckan på bästa sätt!

 1. Starta mjukt
  Undvik att gå från 0 till 100. Tillåt dig att mjukstarta och komma igång successivt. Det är helt naturligt för oss alla att det tar ett tag innan vi kommer in i vardagens rutiner igen.

 2. Ta en extra kaffepaus
  Passa på att ta dig tid att fika och småprata med de medarbetare och kollegor som är på plats. Hur har deras sommar varit? Vad har de på gång just nu? Passa på att umgås innan kalendern späckas med möten.

 3. Ta reda på vad som hänt sen sist
  Sätt dig in i vad som hänt under din semester. Är det något du behöver ta tag i eller vara informerad om? Om du delegerade uppgifter som skulle genomföras under sommarperioden så passa på att följa upp dessa nu.

 4. Blicka bakåt
  Ta en stund och fundera över vad som hände under våren, före semestern. Vad fungerade bra, vad fungerande mindre bra? Vad ska du fortsätta med och vad behöver du förändra?

 5. Blicka framåt
  Vad ligger närmast på agendan för hösten? Har du planerat för den första tiden? Passa på att boka in tider i din och andras kalenderar innan de blir fulltecknade. Lägga in alla fasta möten, samtal med mera för resten av året. Fundera också igenom vilka de största utmaningarna är under hösten, och hur du tänker hantera dem.

 6. Gå igenom mail
  Avsätt tid när du i lugn och ro kan gå igenom och sortera bland de mail som kommit in och som du ännu inte hanterat. Du kanske också behöver ta del av intern information som gått ut under sommaren.

 7. Boka in kvalitetstid med chefen
  När din egen chef är på plats, passa på att ses en stund för att stämma av att ni har en gemensam syn på vad som ligger framför er den närmaste tiden.
Uppdaterat: 2014-08-12

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem