Utbildning ger stöd i uppdraget

– Ledarnas företrädarutbildningar är viktiga för att få en så bra grund som möjligt att stå på i sitt uppdrag. Det betonar Karin Burgman, chefssjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm, som är företrädare för Ledarna sedan ett år tillbaka.

Den webbaserade utbildningen "Certifierad företrädare" är en obligatorisk grundutbildning för Ledarnas företrädare. Syftet med utbildningen är att ge alla företrädare förutsättningar för att göra ett så bra arbete som möjligt.

– Det var en väldigt vettig och bra utbildning, som gav en stabil grund att stå på i uppdraget, berättar Karin Burgman.

Utbyta erfarenheter

För att fördjupa kunskaperna deltog hon sedan på "Ny som företrädare" – en endagsutbildning som hålls av seminarieledare från Ledarna. Företrädaruppdraget, lön och arbetsrätt är ämnen som tas upp.

– Vi fick bland annat lära oss vart vi ska vända oss i olika situationer, för att kunna hantera olika typer av ärenden i uppdraget så bra som möjligt.

Möjligheten att tillsammans med andra företrädare diskutera uppdraget var också en viktig del av utbildningen, berättar Karin Burgman.

– Att kunna utbyta erfarenheter med andra företrädare är betydelsefullt. Vi ställs ju inför samma sorts situationer, och har mycket att lära av varandra, oavsett var vi jobbar, konstaterar hon.

Praktiska övningar

Nästa steg för Karin Burgman var att delta i "Vässa förhandlingskunskapen". Under utbildningen fördjupas kunskaperna i arbetsrätt, och deltagarna får också träna sig i att förhandla med hjälp av olika praktikfall.

– Vi fick öva på olika scenarier som kan uppstå i en förhandlingssituation. I scenarierna fick vi "spela" rollen som företrädare eller arbetsgivare. Vi fick också vara observatörer till olika scenarier, berättar hon.

– Det var verkligen nyttigt att genomföra dessa praktiska övningar, och jag kan rekommendera alla företrädare att gå på de kurser som Ledarna anordnar, för att känna trygghet och för att utvecklas i företrädarrollen.

Text: Uppdaterat: 2012-05-23

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem