Förhandling

Det är genom den information du får som facklig företrädare och i förhandlingar med din arbetsgivare som du reglerar villkoren för dina medlemmar och påverkar verksamhet och chefsvillkor.

Medbestämmandelagen, MBL, ger företrädare förenings- och förhandlingsrätt. Den innebär också att kollektivavtalsbundna arbetsgivare är skyldiga att informera och förhandla inför viktigare beslut.

Förhandlingsmandat

Det är medlemmarna som valt dig till företrädare. För att du ska ha rätt att förhandla för medlemmarna, och omfattas av Förtroendemannalagen, måste Ledarna meddela din arbetsgivare att du har förhandlingsmandat, så att det vet vem de ska vända sig till när det är dags för förhandling. För att få förhandlingsmandat krävs att du genomgår utbildningen Certifierad Företrädare.

Ledarna registrerar företrädaruppdraget för att du ska få aktuell information; inbjudan till utbildningar och liknande. Det är viktigt att dina uppgifter i våra register är korrekta, och du kan själv uppdatera dem på Min sida här på webbplatsen.

Ledarna ger sina företrädare fullt förhandlingsmandat. Vi litar på din drivkraft och ditt omdöme för att företräda medlemmarna på bästa sätt. Vi finns däremot alltid tillhands om du behöver hjälp. Känner du dig det minsta osäker så ska du alltid kontakta Ledarnas Företrädarjour på 0200-87 11 11, knappval 3, innan du sätter dig vid förhandlingsbordet.

Uppdaterat: 2017-08-17

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem