2010-06-01

Omöjligt uppdrag?

Jag har gått många ledarskapsutbildningar, en hel del har gått spårlöst förbi. Men så kom det en konsult som förändrade mitt sätt att se på chefsuppdraget och som på allvar påverkade mina möjligheter att fortsätta arbeta i den utsatta position som ledarskapet är.

Han gav mig mitt motto: ”Det som av mig beror”. Jag hade det länge uppsatt på väggen i mitt rum och flyttade det med mig som en påminnelse mellan chefsjobben. Innebörden av det är att du som chef bara ska ta ansvar för det som ligger inom ramarna för ditt eget uppdrag, och inte för hela företaget eller förvaltningen – eller för medarbetarnas privatliv.

Att vara chef är ett lustfyllt och roligt yrke med stora möjligheter att växa och utvecklas som människa. Men du har rätt att få reda på gränserna för ditt uppdrag, de förutsättningar som finns och det resultat som förväntas. Inom de ramarna ska du göra ditt bästa.

Alltför ofta har jag mött chefer som slits itu för att försöka vara alla till lags och lösa allas problem. Men en chef som vill vara uthållig i sitt yrke och som vill ha ett liv som innehåller mer än bara jobb, måste själv sätta gränser.

Att vara chef är ett förtroendeuppdrag som fordrar lyhördhet och engagemang. Men ingen vinner på att chefen tar på sig ett omöjligt uppdrag och försöker göra mer än ”vad som av mig beror”.

 

Annika Elias
Ordförande, Ledarna

Texten publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef, nr 6-7 juni-juli 2010.

 

Uppdaterat: 2012-05-24

Debattartiklar

Presstelefon 08-598 99 333

Vi besvarar medias frågor om Ledarna och pratar gärna chefsfrågor. Vi förmedlar också kontakten till våra experter på ledarskapsfrågor, lön, jämställdhet, karriär och annat som rör chefers vardag.

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem