2012-11-30

Övertid imponerar inte på landets chefer

Att imponera på chefen är enklare än du tror. Kom i tid till möten och se till att återkoppla snabbt på mail. Däremot får du inga popularitetspoäng om du jobbar övertid eller äter ofta på finkrogar. Det visar 50 nyanser av chefen, en attitydundersökning Sveriges chefsorganisation Ledarna låtit Novus göra bland 1 200 chefer i Sverige.

50 nyanser av chefen. Ledarnas Chefsbarometer 2012. Fram tonar bilden av den effektiva chefen som får mycket gjort, fortbildar sig, har arbetat i många olika länder och dessutom är tillgänglig. Men att sitta kvar på kontoret efter klockan fem är inget som imponerar. Bara 14 procent tycker att det ger ett positivt intryck att kollegorna arbetar sena kvällar.

– Mytbilden av chefen är att dygnet-runt-jobb och statusprylar premieras. Vår undersökning visar att chefer snarare imponeras av en sund och balanserad tillvaro, säger Johan Frisö, ledarskapsexpert på Ledarna.

Att gå hem i tid ger även utrymme för en annan egenskap som rankas högt av chefer: att som chef prioritera tid med familjen.

– När du som chef vet hur svårt det är att pussla ihop livet, imponeras du av dem som lyckas leva balanserat, säger Johan Frisö.

Topplistan – 50 nyanser av chefen

Andelen chefer som tycker att följande egenskaper hos chefskollegor gör ett positivt intryck. Cheferna har svarat om de tycker egenskapen är positiv, negativ eller varken eller. Respondenterna har även fått ange om de inte har någon uppfattningen om egenskapen.

1. Kommer i tid till möten, 95%
2. Återkopplar snabbt på mail, 87%
3. Fortsätter att vidareutbilda sig, 81%
4. Får mycket gjort på en dag, 81%
5. Prioriterar tid med sin familj, 76%
6. Har gått ledarskapsutbildning, 69%
7. Har arbetslivserfarenhet från flera olika länder, 66%
8. Svarar alltid i telefonen, 65%
9. Gör snygga presentationer till möten, 56%
10. Har många bollar i luften, 56%


 

Uppdaterat: 2012-11-30

Presstelefon 08-598 99 333

Vi besvarar medias frågor om Ledarna och pratar gärna chefsfrågor. Vi förmedlar också kontakten till våra experter på ledarskapsfrågor, lön, jämställdhet, karriär och annat som rör chefers vardag.

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem