Årets Ledarutvecklare 2012

Åsa Bergman

Åsa Bergman, vd Sweco Sveriges, utsågs den 14 mars till Årets Ledarutvecklare 2012 av Ledarna på Kompetensgalan (som nu har bytt namn till Chefgalan).

Hon får priset för att hon premierat ledarskap på ett nytänkande sätt i en tekniktung organisation. Prisutdelare var arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.

Åsa Bergman har drivit utvecklingsfrågor i hela Sweco-koncernen under de senaste åren. Företaget är globalt och har fler än 7 000 medarbetare, verksamma i ett tiotal länder. Arbetet har bland annat resulterat i en ledarkompass som tydliggör sambandet mellan ledarskap, affärsframgång, kundleverans och medarbetarnas utveckling.

– Som vd i en global organisation har Åsa Bergman drivit igenom och satt fokus på ledarutveckling i en bransch som av tradition alltid haft teknisk kompetens högst på agendan. Åsa Bergmans starka övertygelse om det goda ledarskapets betydelse har gjort avtryck i organisationen, säger Annika Elias, Ledarnas ordförande.

Priset Årets Ledarutvecklare är ett av sammanlagt åtta som delas ut på Kompetensgalan som grundades av tidningen Chef 2003.

– Detta känns stort. Jag är övertygad om att ett gott ledarskap är det som skapar ett framgångsrikt företag. Jag drivs själv av att nå resultat tillsammans med mina medarbetare och som chef hitta verktyg för att få mina medarbetare att växa och utvecklas, säger Åsa Bergman.

Juryn för priset Årets Ledarutvecklare 2012 bestod av:

 •  Karin Francke – ordförande, personalstrateg, Stockholm stad
 •  Pär Larsson, handläggare, Vinnova
 •  Kaspra Burns, projektledare, Scouterna
 •  Lena Rökaas, Director Customer Relations International, SAS
 •  Patrik Hedljung, projektledare, Scouterna
 •  Annika Elias, ordförande, Ledarna
 •  Sophie Linghag, Post doc, KTH


De tre finalisterna till "Årets Kompetenspris till Ledarutvecklare" 2012:

 •  Kira von Knorring Nordmark, stf vd och ledarutvecklare, IPF
  Motivering: Kira von Knorring Nordmark har under många år utvecklat en annorlunda och spännande modell för ledarutveckling. Hon använder sig av klassiska myter och arbetar upplevelsebaserat, vilket inte lämnar någon opåverkad. Därigenom skapar Kira von Knorring Nordmark en förståelse för de utmaningar som dagens ledare möter.
 •  Lena Ahlström, vd och grundare, Ledarstudion
  Motivering: Lena Ahlström har skapat ett unikt ledarskapsprogram som kombinerar ledarskap med retorik och kommunikationsträning. Lena Ahlström ger chefer förutsättningar att utvecklas genom att skapa förståelse för att en ledare alltid står på scen och alltid kan vara en förebild för det goda ledarskapet.
 •  Åsa Bergman, vd, Sweco Sverige
  Motivering: Som vd i en global organisation har Åsa Bergman drivit igenom och satt fokus på ledarutveckling i en bransch som av tradition alltid haft teknisk kompetens högst på agendan. Åsa Bergmans starka övertygelse om det goda ledarskapets betydelse har gjort avtryck i organisationen.
Text: Freja Annamatz Uppdaterat: 2013-03-27

Intervju med Åsa Bergman


Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem