Fler nyheter
Offentlig sektor 18 januari 2023

Så gör du 2023 till ditt bästa jobbår

Fyrverkerierna har brunnit ut för denna gång, champagnen är urdrucken och granen är sedan länge undanplockad. Det är dags att ta tag i det nya året och börja infria storslagna nyårslöften. Med hjälp av våra sex ledarskapstips på L, kan det inte bli annat än lekande lätt att vara ledare i år.

Det nya året sträcker ut sig framför dig som ett nypistat fjäll, och det kan vara lockande att bara kasta sig ut och njuta av fartvinden. Men stanna gärna upp en stund först, och ta del av våra tips.

På så sätt kan du parera de svåraste isfläckar och glida lätt igenom alla tunga snövallar. Se till att maxa det kommande året och göra det till det bästa hittills. För att de legendariska ledarskapstipsen ska bli lättare att minnas, har vi ordnat så att de alla börjar på bokstaven L – L som i Ledarna.

Ledarna inom offentlig sektors legendariska ledarskapstips

Lyssna aktivt

Att aktivt lyssna kan täcka många aspekter som även på sikt kan ge stor effekt. I en komplex värld är det viktigare än någonsin att läsa av och lyssna in både medarbetares synpunkter och tendenser i omvärlden. Det du som chef vinner på är till exempel att du ges underlag för att kunna ta kloka beslut, samt bättre förutsättningar för att kunna bygga förtroende, engagemang och starka relationer. Trots detta är det så lätt att glömma bort att lyssna ärligt och intresserat. Faktum är att trots bevingade ord som ”tala är silver, tiga är guld” och ”vi har två öron men bara en mun”, så utgör lyssnande endast en mycket liten del av den kommunikation som sker i dagens organisationer. Så mycket som 95 procent går ut på att informera eller tala, enligt Anette Svingstedt och Mats Heide vid Lunds universitet. De har fördjupat sig i begreppet strategiskt lyssnande och menar att det går ut på att bygga in strukturer i organisationen som gör det möjligt att lyssna medvetet, reflekterat och målinriktat.

Lyft det som är viktigast

En lång att göra-lista är en vardagsföreteelse för många i dagens arbetsliv, och uppgifterna för dig som chef är ofta av en sådan natur att du aldrig blir klar och kan bocka av dem. Allt kan inte göras nu på direkten, helt enkelt. Det finns flera metoder att använda för att identifiera vilka uppgifter som du ska ta itu med först och vilka som kan vänta. En av de mest använda kallas Eisenhower-metoden och går ut på att placera uppgifter i en prioriteringsmatris. Gör så här: Rita upp en fyrfältare med två axlar, där den ena visar ”bråttom” och den andra ”viktigt”. Skriv in dina aktiviteter och arbetsuppgifter i de olika fälten. Sen är det bara att börja beta av det som finns i rutan med höga värden på båda axlarna. En variant är att låta axlarna representera ”effekt” respektive ”insats”. I det läget blir de aktiviteter som hamnar i rutan med hög effekt och liten insats, högst prioriterade.

Livsstilsförändra hållbart – se till att goda vanor får fäste

Det är härligt att ha höga ambitioner och smida storslagna planer för hur det nya året ska bli. När man ritar kartan i lugn och ro, kanske under en skogspromenad eller i favoritfåtöljen framför brasan, känns det mesta möjligt och lätt att ro i hamn. Men när vardagen drar i gång känns det inte alltid lika självklart. Känner du igen dig? Du är inte ensam. Det här gäller inte bara ambitioner på jobbet, utan även i högsta grad mer personliga och hälsorelaterade levnadsvanor, och är något som det helt nystartade Centrum för livsstilsintervention fokuserar på. Vid årsskiftet startade de sin verksamhet på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. I samarbete med Institutionen för medicin vid Göteborgs universitet och andra aktörer, ska de forska kring hur man bibehåller goda vanor. Det här är intressant forskning att hålla koll på för att framöver kunna ta del av de resultat de kommer fram till.

Låna av andra och dela med dig

Varför uppfinna hjulet? Eller göra om samma misstag som någon annan redan gjort? Nej, bättre då att utgå från det som redan finns och fungerar, om än kanske med en anpassning till din specifika verksamhet. Det är en filosofi som författaren och illustratören Austin Kleon utvecklar på ett experimentellt och träffande vis, i sin lilla prisbelönade handbok Steal like an artist (finns även översatt till svenska). Möjligtvis är det kanske inte optimalt att bygga din verksamhetsplanering på Kleons handbok, men den kan vara inspirerande för dig som vill få in lite mer kreativitet och lekfullhet i vardagen, något som dessutom ligger väl i tiden där alltmer kretsar kring återbruk och cirkulära flöden. Så, glöm inte att vara generös med dina egna idéer och tankar så att andra också kan låna – kom ihåg att sharing is caring.

Lär dig något nytt

Lärande är fantastiskt. Det ger självkänslan en rejäl skjuts, genererar nya synapser i hjärnan och det är dessutom roligt. Lärande kan ske på så många olika plan till exempel genom att göra ett aktivt val baserat på något du vill behärska. Det kan vara ett nytt område inom din profession – den senaste ledarskapstrenden eller den där brandskyddsutbildningen du alltid skjuter upp. Eller det kan vara något helt annat – bestäm dig för att 2023 är året du ska lära dig spela munspel, växtfärga garn eller laga kroppkakor. Kom också ihåg att lärande sker varje dag, även i det lilla. Det är en god idé att uppmärksamma även de små lärdomarna, till exempel genom att reflektera regelbundet i vardagen. På så sätt tränar du upp din förmåga att se och uppskatta din egen utveckling.

Lek och återhämta dig emellanåt

Även om jobbet är både engagerande, stimulerande, utvecklande och kul så behöver du pausa och göra något annat då och då. Då kan den där munspelskursen, eller något helt annat, passa väl in. Det viktiga är att du får ny energi och kanske lite nya intryck. Både du och dina medarbetare behöver regelbundna pauser under arbetsdagen, och det gäller även, eller kanske i synnerhet, om ni normalt sett upplever att ni inte hinner ta pauser. Det säger professor emeritus Helge Hvid som forskar om arbetsmiljö och arbetsliv vid Roskilde University. Han menar att man bör se tvärtom på frågan, det vill säga ni har inte tid att missa pauserna, eftersom de gör er mer effektiva och välmående. Läs mer om hans tips för mer lek och återhämtning på jobbet på suntarbetsliv.se: 7 tips för hälsosamma pauser på jobbet