Årets Initiativ

Utmärkelsen Årets Initiativ delas ut till en organisation, chef eller arbetsgrupp som genom goda och starka initiativ främjat jobbskapande inom privat tjänstesektor – samtidigt som förändring och förbättring skapats inom temat mångfald.

Techveteraner vinnare av Årets Initiativ 2017

På onsdagskvällen tog Yashar Moradbakhti emot utmärkelsen Årets Initiativ för språkappen Lingio. Bakom appen, som underlättar för nyanlända att lära sig svenska, står tre techveteraner med bakgrunder från Dice, Spotify och MTGx.

Pressmeddelande

Se film med vinnaren och de nominerade

Om Årets Initiativ

Den privata tjänstesektorn har haft – och kommer fortsätta att ha – stor betydelse för matchningen mellan lediga platser och arbetssökande. Årets Initiativ lyfter fram goda exempel och spännande idéer som på olika sätt bidragit till ett ökat ansvar för framtidens arbetsplatser.

Det kan handla om allt från att skapa verktyg för kompetensvalidering till att genomföra annorlunda rekryteringskampanjer. Det kan också handla om förmågan att se olikheter som en styrka snarare än en belastning och ett bevisat inkluderande syn- och arbetssätt.

Urvalskriterier

Initiativet ska ha fått genomslag under det gågna året och måste ha uppfyllt något av dessa kriterier:

 • Bidragit till ökad inkludering och inspirerat fler att ta ansvar för framtidens arbetsplatser inom privat tjänstesektor.
 • Skapat förändring och förbättring inom temat mångfald (ålder, kön, etnisk/kulturell bakgrund, religion, funktionshinder och/eller sexuell läggning).

Det är även en fördel om initiativet:

 • Genererat reell nytta för verksamheten (d.v.s. ej pappersprodukt).
 • Inspirerat/kan inspirera andra att göra samma sak (d.v.s. ej företagsspecifikt).
 • Visar på nya, spännande och alternativa tankar och lösningar för inkluderade rekrytering.
 • Visar på mod och förmåga att utmana organisationen.

Jury och urvalsprocess

Valet av finalister och vinnaren av Årets Initiativ föregås av ett noggrant juryarbete. Juryn 2017 bestod av fem representanter som alla är engagerade i ledarskapsfrågor utifrån olika perspektiv.

Juryn består av:

 • Jenny Hagström, styrelseledamot LPT och Affärsområdeschef på Medfind
 • Catarina Edman, styrelseledamot LPT och Driftchef ISS Sjukvård US Linköping
 • Magnus Dalsvall, författare och grundare av HR-akuten AB
 • Sofia Appelgren, social entreprenör och grundare av ”Mitt Liv” som genom utbildning och mentorskap arbetar för ökad mångfald och integration på arbetsmarknaden
 • Saeid Esmailzadeh, adjungerad professor, entreprenör, företagsledare och medgrundare av Serendiptity. Tilldelades 2010 priset som Årets Nybyggare Pionjär. Medverkar i boken Miljardmakarna som släpptes 2016.

Kontaktpersoner

Carola Högfors, projektledare Årets Initiativ, carola@lipt.se, 0734-36 61 32

Lorri Mortensen Mates, ordförande LPT, lorri@lipt.se, 0708-25 03 66

Årets Initiativ

Utmärkelsen Årets Initiativ delas ut till en organisation, chef eller arbetsgrupp som genom goda och starka initiativ främjat jobbskapande inom privat tjänstesektor – samtidigt som förändring och förbättring skapats inom temat mångfald.