”Jag är stolt över alla som tagit det digitala steget”

Det känns jätteroligt att vara nominerad till Guldkransen och att vårdens och omsorgens chefer lyfts fram, säger Henrietta Arwin, en av två hederspristagare till Guldkransen 2020.

Henrietta Arwin_listning.jpg

Egentligen går det inte att tävla i ledarskap, någon bästa chef finns inte eftersom allt ledarskap är beroende av kontexten. Samtidigt har jag själv målet att varje år nominera en chef. Just nu befinner vi oss i ett guldregn, med flera fina utmärkelser till områdets vårdcentralchefer.

- När jag nominerar så gör jag det för att fler ska få veta vilket bra jobb hen gör. Det är också ett sätt att ge feedback och säga: gör gärna mer av det här. Sedan gör det ju reklam för vår sektor – vi har väldens bästa jobb!

Henrietta Arwin är chef för primärvården i kommunerna Partille, Härryda och Mölndal samt i södra och västra Göteborg. Det innebär ansvar för cirka 420 medarbetare, 116000 listade invånare och en budget på närmare 480 miljoner kronor.

Elva vårdcentralchefer och en sekreterare rapporterar direkt till Henrietta.

Vad utmärker ditt ledarskap?

- Jag bygger mitt ledarskap på relationer. I ledningsgruppen sätter vi alltid av lite tid till gemensam chefsutveckling. Det kan innebära att vi ger varandra feedback, diskuterar våra bilder av målet och samtalar om normer.

- Man blir lätt ensam som vårdcentralchef. De har mig som chef, men behöver också varandra. Jag arbetar därför mycket med tillsammansperspektivet. Det skapar trygga medarbetare.

- Sedan tror jag att en av mina styrkor är att vara konstruktiv och tydlig när det handlar om de svåra samtalen, till exempel med medarbetare som inte fungerar. Det är hur vi säger något som är viktigt, och i detta har jag stor nytta av min tidigare erfarenhet av mötet med patienter.

Hur ser du till att era patienter alltid är i fokus?

- Det handlar om att se sina medmänniskor - patienter, invånare och medarbetare - som kapabla människor med stora inneboende resurser. Det låter så lätt, men kan ibland vara så svårt.

- Sedan början av året arbetar vi med konceptet ”Levande bibliotek” som innebär att vi har två invånare, som sitter med i våra ledningsgruppsmöten. Att de deltar och delar med sig av sina perspektiv som patienter, närstående och invånare gör något med hur vi alla pratar i rummet. Det skärper diskussionen och höjer kvaliteten.

Vad har du åstadkommit i din roll som chef under det senaste året som du är mest stolt över?

- Jag är stolt över alla de tveksamma medarbetare som faktiskt tagit sig över tröskeln och utmanat sig själva i digitala vårdmöten. Vi har många läkare och sjuksköterskor som tagit steget under våren, till stor del motiverade av pandemin, och börjat träffa sina egna patienter på vårdcentralen digitalt.

Hur har Corona påverkat dig och din verksamhet?

- Primärvården fick många nya arbetsuppgifter som provtagningar och antikroppstester och en helt ny patientgrupp att ta hand om.

- Personligen är jag glad att vi tog oss igenom den första delen av pandemin på det sätt vi gjorde, med all den information som ramlade ner över oss; riktlinjer som reviderades, justerades, korrigerades, uppdaterades, förnyades och omformulerades. När vi kom till jobbet på morgonen i våras visste ingen om det som gällde dagen innan även gällde den aktuella dagen.

- Jag och medarbetarna klarade det tillsammans!