Ledarnas mellanårskongress 2024 på Aronsborg i Bålsta
Enkelt fika med kaffe stod framdukat och Ledarnas styrelse välkomnade personligen de som anlände, det är trevligt att man får en chans att växla några ord. Väl till bords stod en surfplatta på varje plats där delegaterna enkelt kommer åt alla handlingar, kan begära ordet och har möjlighet att digitalt rösta i de fall rösträkning krävs, vilket gjordes ett par gånger under kongressen.
Ordförande Andreas Miller hälsade välkommen och kongressen inleddes med Maja Långbacka och Matilda Bådagård som spelade och sjöng flera sånger där publiken verkligen fick följa med på en resa, en blandning av folkmusik, rock och pop, solosång, korus och fiol med andra musikaliska inspelade inslag. En unik kulturell föreställning.
Andreas avslutade inledningen med att läsa dikten Romanska bågar av Tomas Tranströmer och fundera omkring unga kvinnliga chefer, kriget i Ukraina och Ledarnas framtid samtidigt som han hade med sig diktens kontext. Ukrainas krig är vårt krig och ett krig om demokratin konstaterade han. Att säkra freden och utveckla en hållbar värld är ett politiskt projekt värt att värna och utveckla. Vi uppmanades alla att sätta oss in i och att rösta i EU-valet den 9 juni för att säkra en livskraftig demokrati i hela unionen. Vi behöver minska klyftorna och vi behöver fullt ut vara hållbara som Ledare och chefer. Andreas nämnde att han kunde låtit AI hjälpa till att skriva det tal han nu höll, men han ville låta sitt temperament få komma fram därför valde han bort AI. Omvärldsbevakning på kansliet tar nuförtiden hjälp av en AI bot de själva skapat.
Vi fick höra att Ledarna idag har över 100 000 medlemmar. Var 4’e chef i Sverige är ansluten till Ledarna och ser man endast på de chefer som faktiskt valt att tillhöra ett fackligt förbund kan man konstatera att var 3’dje organiserad chef är ansluten till Ledarna.
Vid val av presidium valdes Linn Ternefors, Martin Johansson och Sara Lawett till ordförande och Maria Malmgren, Peder Bertilsson och Fredrik Gustafsson till sekreterare. Det visade sig vara ett mycket professionellt presidium, med självdistans och humor som fick oss alla att dra på smilbanden mer än en gång.
Förhandlingarna tog vid efter denna härliga inledning, 25 inkomna motioner från Ledarnas 19 föreningar behandlades. Bland annat vill motionärerna att tidningen Chef skall komma ut digitalt, att hemsidan skall finnas på engelska, att kansliets anställda skall ha befattningsbeskrivningar och mycket annat. Motionärer såväl som förbundsstyrelsen valde att utveckla och diskutera motionerna på mötet, hela kongressen filmades så ni kan se det i efterhand på Ledarnas hemsida. De flesta motioner beslutades enligt förbundsstyrelsens förslag men inte alla och ett av undantagen var motion 8 ”Förbättra processen för återrapportering av genomförda kongressbeslut” som gick till omröstning och där kongressen beslutade enligt motionärens förslag, vilket innebär att förbundsstyrelsen kommer att utreda frågan och föreslå nytt framtida arbetssätt.
I programmet avhandlades 2022 och 2023 års revisionsrapporter, verksamhetsberättelser och årsredovisningar. Förbundsstyrelsen beviljades därefter ansvarsfrihet, i enighet med revisorernas rekommendationer.
Hållbarhetsplanen antogs och nu skall föreningarna ta fram sina egna hållbarhetsplaner. Valutskottets nya instruktion samt förbundsstyrelsens förslag till valutskottets arvoden antogs. Därefter valdes ett nytt valutskott till kommande kongress 2026.
Dag två möttes kongressen av den unga författaren och poeten Faysa Idle som berättade om sin uppväxt som nära anhörig till en tongivande person i ett Tensta fyllt av gängkriminalitet. Hon blev måltavla med ett pris på sitt huvud på grund av sin bror och har fått diagnosen PST, post-traumatisk stress. Hon förundras av att unga som inte brukar läsa böcker kommer fram till henne och säger att hennes debutbok ”Ett ord för blod” är den första bok de läst ut, andra som berättar att de bara inte kunde lägga ner boken innan de läst ut den. Att boken berör och att det betyder mycket för många att deras vardag skildras på ett så osminkat sätt, samtidigt som det också var svårt att skriva om att leva trångt och fattigt, utan att försköna. Faysa önskar sig en framtid i ett enat Sverige, där man öppnar upp dörren och vågar lita på varandra. Hennes förebild är Pippi Långstrump, för att hon alltid törs säga vad hon tycker.
Förhandlingarna fortsatte och det beslutades exempelvis om Mentorsprogram, att verka för jämställdhet, ett inkluderingsnätverk startades upp direkt där på plats och många andra bra idéer diskuterades och beslutades. Kongressen gav gott hopp för framtidens Ledare och visar att processerna och de demokratiska systemen fungerar.
Yvonne Hedman Nordlander