Fler nyheter
Sveriges Skogstjänstemannaförening 13 juni 2024

NF i Mörrum

Den 31/5 till den 2/6 träffades Nordic Foresters i Karlshamn för att ha årsmöte. I år var det vi inom SSF som var värdar och det var Thomas Esbjörnsson och Mårten Gustavsson som tillsammans arrangerade.

I Nordic Foresters som sammanslutning ingår skogligt fackliga organisationer från Danmark, Finland, Sverige och Norge. Från Sverige representeras vi av SSF Ledarna och av ST-Skog. Från Finland är det METO och från Danmark så är det DM DSL. Tyvärr så finns det ingen representation från Norge för tillfället. Mer om de fackligt skogliga organisationerna längre ner i texten.

Vi startade med att besöka Södra Cells anläggning i Mörrum som är ett specialiserat massabruk med två dedikerade linjer, en som producerar ett brett utbud av premiumpappersmassor och en som producerar dissolvingmassa för textilier och andra applikationer tillsammans med den unika OnceMore® processen.

Det var två guider som mötte upp oss vid Bruksgården utanför massabruket och de började med att beklaga att vi tyvärr inte kommer att få besöka anläggningen. Tidigare på dagen så hade det uppstått en klorläcka och hela anläggningen var utrymd. Det var för vår Danske deltagare Bo Kristiansen en miss som han beklagade. Han var den ende i sällskapet som aldrig gjort ett studiebesök på ett massabruk.

Våra guider gjorde ett bra jobb med att presentera vad det är man producerar och hur processerna ser ut. Det mest intressanta var ändå OnceMore® processen. Den handlar precis som namnet säger, att man ska återanvända, och i det här fallet är det att återanvända textilier. Man tar in returkläder och den bomull som finns i kläderna återanvänds i processen. Det sker i liten skala än så länge men målet är att växla upp.

Vi förflyttade oss sen till hotellet i Karlshamn och där hade vi årsmötet och gick igenom våra återkommande jämförelsepunkter som handlar mycket om löner och löneutveckling. Tydligt var att man i Danmark har haft en annan syn än Sverige i hur snabbt man ska ta tillbaka den köpkraft man tappat med hög inflation. Löneökningen i Danmark har varit mellan 5-8% under senaste lönerevision. Ganska stor skillnad mot ”Märkets” 3,1% som vi och ST-Skog haft.

Mötet höll på till sent för att vi istället för att fortsätta mötet på lördag morgon så skapade vi ett utrymme till att utnyttja förmiddagen till ett besök på Raslångens Ekopark som är Sveaskogs sydligaste Ekopark. Sveaskogs ekoparker är stora sammanhängande landskap med höga naturvärden och naturvårdsambitioner. Här arbetar Sveaskog för att bevara, återskapa och utveckla höga naturvärden. Minst hälften av den produktiva skogsmarken används för naturvård. I Ekopark Raslången möts boken från söder och granen från norr och Ekoparken har skötselmål som är inriktade på att öka andelen ädellövskogar och minska andelen barrskogar. Promenaden i Ekoparken var väldigt trevlig och uppskattad.

Vid 12 kom vi till Mörrums Kronolaxfiske där platschef Mattias Holmquist tog emot oss och gav oss en presentation om anläggningen och en guidad tur. Därefter lunch ute innan fisket startade. Mattias och hans kollega Filip hade ställt iordning spön åt oss så det var bara att sprida ut sig och börja fiska.

Laxfisket i Mörrum är mycket gammalt och sedan uråldrig tid regalt (vilket innebar att Kronan ägde fiskerätten). Idag förvaltas laxfisket av Sveaskog genom Mörrums Kronolaxfiske.

Det regala fisket
Den tidigaste kända bekräftelsen på kungligt ägande av laxfisket i Mörrumsån hittar vi i den danske kungen Valdemar II.s Jordebok (förteckning över jordegendomar och deras avkastning) daterad år 1231. I Jordeboken anges:"Mørum cum caputra salmonum" vilket betyder ”Mörrum med laxfångst” rakt översatt och skulle kanske med dagens språk skrivas; ”Mörrum och dess laxfångst ingår i Hovstaten”!

Visste du att...

  • Den största spöfångade laxen i Mörrum vägde 26,72 kilo
  • I det tidigare avelsfisket har det tagits en havsöring på över 18 kilo och som står med i Guinness rekordbok som den största fångade öringen
  • Ca 90% av den fångade fisken återutsätts
  • Under en junihelg 1991 landades 121 laxar
  • Mörrums Kronolaxfiske är en utav blekinges största turistdestinationer med ca 250 000 besökare per år.

Fisket gick däremot inte så bra för oss. Vi såg många laxar men ingen högg. Det enda byte vi fick var när Ilpo Puputti drog upp en kräfta som greppat hans drag. Efter nära tre timmars fiskande var vi tvungna att ge upp för att hinna tillbaka till hotellet och förbereda oss för den trevliga avslutningsmiddagen.

Lite mer information om respektive organisation

SSF: Sveriges Skogstjänstemannaförening. Består idag av drygt 900 medlemmar och vi är en branschorganisation som ingår i Ledarna. Ledarna äger rätten att förhandla och när vi som är förtroendevalda ombudsmän förhandlar lokalt i respektive företag så gör vi det i Ledarnas namn. Som skoglig branschorganisation så arbetar vi också med de specifika frågor som berör skogstjänstemannen och skogsoch utbildningspolitiska frågor.

ST-Skog: Sveriges Statstjänstemannaförbund-Skog. Fackförbund som organiserar skogstjänstemän och arbetsledare i statlig tjänst. ST-skog är en av avdelningarna i ST, som består av myndighetsvisa avdelningar. Har ca 200 medlemmar.

DM DSL: DM är ett akademiskt fackförbund för mer än 68 000 humaniora, naturvetenskapliga och samhällsvetenskapliga kandidater, akademiker och studenter. I DM ingår numera DSL (Danske skov- og Landskabsingeniörer) som en egen underförening från den 1 januari 2023. DM DSL är ca 1100 medlemmar. Jobbar väldigt likt oss som branschkunniga.

METO: Den finska motsvarigheten. METO:s medlemmar är en bred grupp experter som arbetar inom skogs- och naturresurssektorn. METO:s medlemmar är t.ex. skogsingenjörer och tekniker, skogsbrukare och biologer samt experter inom kommersiella, juridiska, försäljnings- och marknadsföringsområden och många andra områden. Meto är en inflytelserik aktör inom skogs- och naturresurssektorn. De påverkar bland annat skogs- och utbildningspolitik, sociala relationer och internationellt till nytta för aktörer inom naturresurssektorn. De äger också rätten till att teckna kollektivavtal med företagen. De har ca 7000 medlemmar.