Fler nyheter
Sveriges Skogstjänstemannaförening 4 oktober 2024

Ordförande har ordet

Det är huggsexa om virket! Så kan man sammanfatta ”laget runt” som vi hade på vårt ordförandemöte den 19:e augusti. Alla ordföranden redovisade att det är väldigt stor konkurrens om virket just nu. De flesta sa också att de företag de representerar utvidgar sina köpområden på grund av svårigheten att köpa virke. Samtidigt säger de flesta att det också går väldigt bra för företagen tack vare de höga virkespriserna.

Den 25–26:e september genomfördes det årliga Skogsbrynet och återigen samlades de flesta av ordförandena för alla företagsklubbar. Nu ville man dessutom tillägga att det börjar bli ett arbetsmiljöproblem på grund av svårigheten att köpa virke. Man tar mer kontakter med leverantörer men det är färre som leder till affärer och det är mer kontakter med leverantörer som är missnöjda över att priserna ökat sedan man kontrakterade och därmed vill man omförhandla. Prisökningstakten som pågår just nu är något vi aldrig upplevt tidigare. Under skogsbrynet beslutades det dessutom att nästa år så ska vi ha Skogsbrynet på land och det kommer att ske i Sundsvall. Det var alla samstämmiga om dessutom så nu gör vi ett försök att förnya oss.

Det pratas ofta om att vi avverkar för mycket i Sverige och att vi aldrig avverkat så mycket som vi gör just nu. Det fick mig att söka på efter statistik på skogsstyrelsens hemsida och fann det här:

Avverkningsstatistik

Här hittar du statistik om hur mycket skog som avverkas i Sverige.

  • 95 miljoner skogskubikmeter avverkades år 2022.
  • 89,6 miljoner skogskubikmeter avverkades preliminärt år 2023.
  • 88 miljoner skogskubikmeter förväntas avverkas under 2024.
  • 77,1 miljoner kubikmeter (m3fub) togs preliminärt tillvara under 2022 för användning i skogsindustrin och för energiändamål.
  • 243 000 hektar slutavverkades i medeltal per år under perioden 2018–2022.
  • 287 000 hektar gallrades i medeltal per år under perioden 2018–2022.

Avverkningsprognos för 2024

År 2024 bedömer vi att bruttoavverkningen kommer att uppgå till 88 miljoner skogskubikmeter. Vi baserar vår bedömning på bland annat en förväntad minskad produktion av sågade trävaror samt en ökad nettoimport av rundvirke. Avverkningen av barrsågtimmer förväntas därmed minska med 4 procent och avverkningen av massaved med 1 procent. Brännvedsavverkningen bedöms däremot vara tämligen oförändrad. Nettoimporten av rundvirke bedöms öka med drygt 1 miljon kubikmeter.

Bruttoavverkning

Bruttoavverkningen uppgick enligt Skogsstyrelsens preliminära statistik till 89,6 miljoner skogskubikmeter under 2023. Bruttoavverkning omfattar den totala avverkade virkesvolymen. Under 2022 var bruttoavverkningen 95,0 miljoner skogskubikmeter. 
Under åren 2021 och 2022 noterades rekordavverkningar om man bortser från 2005 och 2007 då avverkningarna var mycket höga på grund av stormarna Gudrun och Per. Trenden med höga avverkningsnivåer bröts 2023 med minskad avverkning. Avverkningen har ökat mycket sedan början av 1950-talet då den låg på mellan 40 miljoner och 60 miljoner skogskubikmeter årligen. 95–100 miljoner skogskubikmeter är den högsta hållbara avverkningsnivån enligt bedömningar gjorda av Skogsstyrelsen och SLU i skogliga konsekvensanalyser från 2022

September är nu till ända och den avslutades väldigt kall. Det har snöat rejält i fjällen och det känns som att det är ovanligt tidigt och att det i så fall kan bli väldigt tidig vinter.

Jag hoppas ändå att vintern dröjer ett tag till.

Thomas Esbjörnsson

Ordförande Sveriges Skogstjänstemannaförening