Fler nyheter
Sveriges Skogstjänstemannaförening 27 mars 2024

Ordföranden har ordet

Det har nu gått några månader in i 2024 och i södra Sverige blommar vårblommor för fullt och pollensäsongen är snart i full gång.

I norra Sverige väntar vi på att få njuta av den riktiga vårvintern med soliga varma dagar på skidor eller på en skotertur. Sverige är fantastiskt. Det kan vara bra att tänka på det där riktigt positiva nu när vår omvärld är så kaotisk som den är.
Inom EU tror man att Norden ska rädda klimatet genom att begränsa skogsbrukandet. Norden ska vara Europas lunga.

Början på nytt år betyder också att de flesta är inne i löneöversyn just nu. De flesta ska ju ha ny lön som gäller från 1:a april. Det här är andra året på det senaste löneavtalet som grundas på uppgörelsen mellan industrifacken inom LO och Industriarbetsgivarna. Det som blir intressant nu är hur dialogen om nästa års löneutrymme kommer att se ut. Vi vet ju att vi tappat mycket av vår köpkraft under de här åren med hög inflation och vi vet att många har det jättetufft. Inflationen är visserligen nere nästan på den nivå som Riksbanken vill att den ska vara men det innebär ju också att vi nu måste börja hämta igen våra förluster.

Under hösten kommer också förhandlingsdelegationen hos SSF att få engagera sig inför kommande avtalsförhandling om vårt kollektivavtal. Gällande kollektivavtal löper till den 31 mars 2025. Kollektivavtalet har inget med löneavtalet att göra utan det reglerar istället alla villkor som vi har med arbetsgivarsidan hos Gröna Arbetsgivare.

Som ordförande för SSF så vill jag också propagera för att ni som medlemmar går in på Ledarnas hemsida och tittar vad som kontinuerligt erbjuds där i deras kurs- och seminarieverksamhet. https//ledarna.se/medlemskap/
Det finns ju även andra delar som är intressanta som karriärrådgivning, chefsrådgivning, inkomstförsäkring och medlemsförsäkringar mm.

Om ni inte varit inne på länge så ger jag också rådet att logga in för att se vad som finns och att även se över era egna uppgifter och rätta till eventuella felaktigheter. Ett konkret exempel är om ni bytt arbetsgivare, då kanske ni ska tillhöra en annan klubb än den ni är registrerad på idag.

Lite spaningar som Danske bank gjort:

Sågverksindustrin

Efter en höst där trävarupriserna föll kraftigt så ser nu åter sågverken ljuset i tunneln. Det är brist på trävaror i köparleden vilket gjort att sågverken har kunnat göra försiktiga prisökningar löpande. Man ser dessutom att det här troligtvis kommer att hålla i sig över kvartal 2 också. Det som troligtvis driver prisökningarna nu är inte ökad konsumtion utan snarare väldigt låga trävarulager hos köparna. Bristen på timmer på marknaden är också en bidragande orsak.

Massaindustrin

Nedläggningar driver massapriset! Massapriset i Europa fortsätter att stiga och är nu uppe i en historiskt hög nivå givet den, överlag, svaga konjunkturen. Dagens prisnivå är den näst högsta någonsin. Den förklaras väldigt mycket av att det framförallt i Nord Amerika och i Kanada har försvunnit väldigt stor kapacitet och den utbyggnad som skett bland annat hos Metsä i Kemi inte alls täckt upp den minskningen.

Hur påverkar det här timmer- och massavedspriserna då?

Virkesprishöjningarna fortsätter! Det var nog få som trodde att virkesprisrallyt i skogen skulle fortsätta över årsskiftet, men så har det blivit. Prishöjningarna har duggat tätt och det är bara att gratulera skogsägarna. Priset drivs av en exceptionell brist på råvara till industrin. Under hösten var det inte konsumtionen utan det lägre virkesutbudet som är den viktigaste faktorn. Vi har också märkt en attitydförändring hos industriföreträdarna. Tidigare har många sett prisläget som något extremt som kommer att korrigera sig framöver. Nu hörs snarast en resignerad ton där man börjat inse att det högre prisläget är här för att stanna.

Vi möter en bra vår inom skogen är väl det man kan se om man lyssnar till Danske Bank!

Thomas Esbjörnsson, ordförande Sveriges Skogstjänstemannaförening