Cirkulär ekonomi
Läs mer
En cirkulär ekonomi är en återskapande ekonomisk utveckling utformad för att gynna såväl företag som samhälle och miljö.
Cirkulär ekonomi erbjuder många fördelar för verksamheten.
- Genom att minimera avfall och maximera återanvändning och återvinning kan verksamheter uppnå betydande kostnadsbesparingar.
- Återvinning kan också minska både råvaru- och produktionskostnader.
- Dessutom kan övergången till en cirkulär ekonomi leda till minskade kostnader för avfallshantering och deponi.
- Cirkulär ekonomi är resurseffektivt.
- Genom att minska beroendet av nyproduktion av råvaror kan verksamheter öka sin produktivitet och minska sin sårbarhet för råvarubrist och prissvängningar på marknaden. Det förbättrar verksamhetens riskhantering och resiliens inför framtiden.
Till skillnad från den linjära ekonomiska modellen som det kapitalistiska systemet idag utgörs av – en modell som kan benämnas ”från vagga till grav” eller ”take-make-waste” – är den cirkulära ekonomin regenerativ, det vill säga återskapande. Idén är att istället arbeta ”vagga till vagga” där man gradvis eller helt kopplat bort tillväxt från konsumtion av ändliga resurser genom att ställa om till ökat återbruk och återvinning.
Cirkulär ekonomi innefattar till exempel PaaS, Product as a service, som innebär att en produkt hyrs ut flera gånger, istället för att sälja den en gång. Delningsekonomi är en modell för att använda resurser mer effektivt, där framförallt privatpersoner lånar, hyr, eller på andra sätt delar varor och även tjänster med varandra.
För ett producerande företag är livscykelanalys en metod för att identifiera vilken del av en produkts livscykel som har mest miljöpåverkan. För många produkter är det utvinnandet av naturresurserna och/eller själva produktionen som har mest miljöpåverkan. En hållbarare produktdesign ser till att produkten kan ha så lång livslängd som möjligt, att produkten kan repareras och att reservdelar finns tillgängliga.
Resursförbrukning handlar om förbrukning av till exempel energi, kemikalier, vatten och andra naturresurser. Vi behöver skilja på förnyelsebara och icke förnyelsebara naturresurser. Många resurser kan återvinnas och återanvändas. En mer cirkulär ekonomi använder återvunna material och nyttjar restprodukter. Affärsmodeller som innefattar mer cirkulär ekonomi kan även bidra till minskad avfallsmängd.
Beskrivning av hur cirkulär ekonomi kan se ut: Råmaterial och återvinning -> hållbar design -> tillverkning/återverkning -> användning/återanvändning -> insamling -> återvinning.