Globala målen och Agenda 2030

Globala målen och Agenda 2030

Läs mer

För dig som är chef kan de globala målen fungera som en ram för att integrera hållbarhetsaspekter i strategi, verksamhet och rapportering. Det kan bidra till både affärsmässig framgång och en positiv inverkan på samhälle och miljö.

De globala målen, även kända som Agenda 2030 för hållbar utveckling eller de hållbara utvecklingsmålen (SDG), är en uppsättning 17 övergripande mål och 169 delmål som antogs av världens ledare vid FN:s toppmöte år 2015. Målen syftar till att bekämpa de största utmaningar som världen står inför, inklusive fattigdom, ojämlikhet, klimatförändringar, miljöförstöring och sociala orättvisor.

De globala målen strävar efter att främja hållbar utveckling på ekonomisk, social och miljömässig nivå och omfattar områden som utbildning, hälsa, jämställdhet, rent vatten och sanitet, förnybar energi, hållbar konsumtion och produktion, samt fred och rättvisa.

Målen ska uppnås genom att regeringar, företag, civilsamhället och enskilda personer över hela världen engageras. De globala målen fungerar som en vägledande ram för att skapa en mer rättvis, hållbar och fredlig värld för alla människor och planeten som helhet.

De globala målen sammanfattar direkt och indirekt både möjligheter och risker: De 17 områdena identifierar områden där det finns betydande behov och utmaningar inom hållbar utveckling, vilket kan skapa affärsmöjligheter för företag som kan erbjuda innovativa lösningar och produkter som bidrar till att uppnå målen.

De globala målen innebär även att företagsledare måste vara medvetna om och hantera risker som är förknippade med hållbarhetsfrågor, inklusive sociala, miljömässiga och ekonomiska risker. Att inte agera i enlighet med hållbarhetsmålen kan leda till negativa effekter på företagets rykte, varumärke och lönsamhet.

Illustration över de 17 målen i Agenda 2030.

Illustration över de 17 övergripande målen i Agenda 2030.