Ramverk och regleringar från EU

Ramverk och regleringar från EU

Läs mer

The European Green Deal

EU-kommissionens övergripande strategiska inriktning som presenterades 2019. Syftet är att göra EU till en klimatneutral kontinent till 2050 samtidigt som en hållbar och resurseffektiv ekonomi främjas. Strategin ger i sin tur upphov till en mängd direktiv och förordningar.

Lagstiftningen påverkar företag i Sverige och företag som importerar råmaterial och varor till EU. Även mindre företag bör orientera sig i lagarna på EU-nivå då de påverkar hela marknaden.

European Green Claims

Regler och riktlinjer som fastställts av Europeiska kommissionen för att reglera användningen av miljövänliga påståenden och marknadsföring av produkter och tjänster inom EU. Reglerna syftar till att bekämpa så kallad greenwashing, vilket är när företag felaktigt marknadsför produkter eller tjänster som mer miljövänliga än de egentligen är. Reglerna syftar till att främja ärlighet, transparens och förtroende på marknaden för miljövänliga produkter och tjänster inom EU. Konsumenter får hjälp att fatta informerade beslut och det främjar en mer hållbar konsumtion och produktion.

För verksamheter gäller det att säkerställa att kommunikationen stämmer med verkligheten och inte är greenwashing.

EUDR

Regulation on Deforestation-Free Products är en EU-förordning som antogs i maj 2023 och ska förhindra att företag säljer råvaror kopplade till avskogning och skogsförstörelse på EU-marknaden eller exporterar dem från EU. Alla företag som handlar med eller exporterar palmolja, nötkreatur, trä, kaffe, kakao, gummi och soja på EU-marknaden behöver göra en företagsbesiktning. Även tillverkade produkter som möbler och papper omfattas. Varor som säljs ska kunna spåras tillbaka till den mark de växt eller odlats på.

CSRD

Corporate Sustainability and Responsibility Directive är ett EU-direktiv för att stärka och lägga krav på företags rapportering om hållbarhet och ansvar. Direktivet riktar sig till stora företag inom EU. Företag ska rapportera sin påverkan inom miljö, sociala förhållanden, mänskliga rättigheter, personalfrågor, jämställdhet och korruptionsbekämpning. CSRD ställer krav på rapportering kring hur verksamheten påverkar och bidrar till att bevara eller hota biologisk mångfald. Med CSRD behöver företag bli mer transparenta och ansvara för all sin hållbarhetspåverkan, inklusive biologisk mångfald. Övergången från NFRD till CSRD gör att fler företag omfattas.

CSDDD

Corporate Sustainability Due Diligence Directive är ett EU-direktiv om företags due diligence inom hållbarhet med fokus på värdekedjor. Direktivet riktar sig till stora företag och förväntas bli svensk lag mellan år 2024 och 2026. Syftet med detta direktiv är att främja hållbart och ansvarsfullt företagsbeteende och att förankra mänskliga rättigheter och miljöhänsyn i företagens verksamhet och företagsstyrning. För företag innebär det att de adresserar negativa effekter av sina handlingar, inklusive i värdekedjor inom och utanför Europa.

EU-taxonomin

EU-taxonomin syftar till att ställa om kapitalet i EU mot aktiviteter som gynnar den gröna omställningen. Taxonomin började gälla 2022 för stora företag som omfattas av rapporteringskrav. För att en viss ekonomisk verksamhet ska klassificeras som miljömässigt hållbar så ska den bidra väsentligt till ett eller flera av sex fastställda miljömål (se nedan), inte orsaka betydande skada för något av de övriga målen, samt uppfylla vissa minimikrav inom social hållbarhet.

  • Begränsning av klimatförändringar
  • Anpassning till klimatförändringar
  • Hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser
  • Övergång till en cirkulär ekonomi
  • Förebyggande och kontroll av föroreningar
  • Skydd och återställande av biologisk mångfald och ekosystem