Resursförbrukning
Läs mer
För dig som är chef kan fokus på resursanvändning vara ett bra sätt att koppla hållbarhetsarbetet till verksamheten, som alla förstår och kan agera på.
Resursfrågan handlar om förbrukning av till exempel energi, kemikalier, vatten och andra naturresurser. Att göra organisationen mer resurseffektiv leder ofta till ekonomiska besparingar, men det är även viktigt ur ett hållbarhetsperspektiv: Vi kan inte använda mer resurser än vad planeten kan återskapa. Här behöver vi skilja mellan förnybara och icke förnybara naturresurser, men också mellan nyutvunna och återvunna eller återbrukbara resurser.
Avfallshantering
Trots EU:s riktlinjer om minskat avfall stiger mängden avfall per person varje år. För att minska mängden avfall behöver vi både dra ner på vår konsumtion och öka återvinningen och återanvändandet. Här är cirkulär ekonomi en avgörande nyckel, men även en mer cirkulär syn på resurser i stort.
Sedan 1970-talet har utvinningen av jordens naturresurser tredubblats. Om utvecklingen fortsätter i samma takt, kommer materialutvinningen att öka med ytterligare minst 60 procent till 2060. Det skulle allvarligt hota flera av planetens gränser, som möjligheterna att stabilisera klimatet och hejda förlusten av biologisk mångfald.
Artikel i Nature: Global human-made mass exceeds all living biomass
Samband mellan resursutvinning, biologisk mångfald och klimat
Sambanden mellan människans uttag och bearbetning av naturresurser, och vilken påverkan de har på globala klimatförändringar och biologisk mångfald, är komplexa. Uppskattningar visar att upp till 50 procent av utsläppen av växthusgaser och upp till 90 procent av förlusten av biologisk mångfald orsakas av aktiviteter kopplade till uttag och bearbetning av resurser.