Växthuseffekten

Växthuseffekten och 1,5-gradersmålet

Läs mer

Växthuseffekten är fenomenet där atmosfären absorberar och håller kvar värme från solens strålar, vilket leder till en ökning av jordens genomsnittstemperatur. Växthuseffekten beror på våra utsläpp av växthusgaser, till exempel koldioxid, metan och lustgas.

Orsaker till att växthusgaserna ökar i atmosfären:

  • Förbränning av fossila bränslen som kol, olja och naturgas
  • Avverkning av skog, eftersom kol då inte längre lagras i skog och mark
  • Industriers processer och produktioner av bland annat stål, cement och plast
  • Avfallshantering

1,5-gradersmålet

En avgörande del av vårt ansvar som globala medborgare är att arbeta mot 1,5-gradersmålet, alltså att begränsa den globala uppvärmningen till högst 1,5 grader jämfört med förindustriella nivåer.

En ökning av planetens genomsnittliga temperatur på 1,5 grader kan låta som en liten ökning, men det får konsekvenser som smältande glaciärer, stigande havsnivåer, extrema väderhändelser, förlust av biologisk mångfald och förändrade klimatmönster.

1,5-gradersmålet är kritiskt för att undvika de mest förödande konsekvenserna av klimatförändringar. Växthuseffekten följer inte en linjär utveckling utan är exponentiell på grund av så kallade tipping points. Tipping points är punkter där små förändringar kan utlösa stora och ofta oåterkalleliga förändringar i klimatsystemet, vilket kan leda till snabbare uppvärmning och förödande effekter på ekosystem och samhällen. Därför är det avgörande att vi agerar nu och intensifierar våra ansträngningar för att minska utsläppen och skyddar vår planet från att överskrida kritiska tipping points.

Genom att investera i hållbara lösningar och arbeta tillsammans kan vi bidra till att bevara en sund och trygg framtid för kommande generationer.