Avtalsgranskning

Dagens anställningsavtal för ledare och chefer blir allt mer komplexa och det är viktigt att du tar ställning till de anställningsvillkor du erbjuds – innan du skriver på.

Om du vill ha hjälp att tolka ditt anställningsavtal, eller bara vill ha råd och tips innan du skriver på, är du som medlem välkommen att kontakta Ledarnas Chefsrådgivning för personlig rådgivning. Våra chefsrådgivare granskar chefsavtal inom alla branscher och olika chefsnivåer och vet därför vad du bör undvika eller lägga till i ditt anställningsavtal.

Fundera över vilka villkor som är betydelsefulla för dig att reglera skriftligt. Särskilt om din arbetsgivare saknar kollektivavtal eller om din nya roll innebär att du kommer vara i företagsledande ställning. Då är frågor som uppsägningstid, pension och försäkringar extra viktiga att reglera i det enskilda anställningsavtalet.

På Ledarna har vi också märkt en markant ökning av anställningsavtal skrivna på engelska. Ofta är avtalen långa och orden hämtade från engelsk arbetsrättslig juridik. Vi svenskar tycker generellt att vi är bra på engelska, men här gäller det att se upp. De internationella företagens anställningsavtal kan vara svårtydda och innehålla bindande klausuler. För att hjälpa våra medlemmar har vi på Ledarna tagit fram ett förslag till chefsavtal på engelska med utgångspunkt från svenskt synsätt för chefer som ska arbeta i Sverige

Läsa gärna våra guider Chefens anställningsvillkor eller Vd:s anställningsvillkor och ta del av våra chefs- eller vd-avtalsmallar inför samtalet. Där hittar du inspiration och bra information som du bör känna till innan du skriver på ditt nya anställningsavtal.

Till kontaktformuläret

Uppdaterat: 2017-05-22

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem