Inkomstförsäkring

Ledarnas inkomstförsäkring ger dig ekonomiskt skydd om du blir ofrivilligt arbetslös enligt a-kassans bedömning. I ditt medlemskap ingår en basförsäkring som försäkrar din månadsinkomst upp till 80 000 kronor.

Basförsäkringen kan ge dig ersättning i 100 ersättningsdagar med upp till 80 procent av din genomsnittliga månadsinkomst. Vill du försäkra en högre inkomst, och/eller en längre tid kan du välja att teckna tilläggsförsäkringar. Inkomstförsäkringen gäller även om du inte är medlem i en a-kassa, men den sammanlagda ersättningen som du kan få utbetalt blir då lägre. Som mest kan du försäkra en månadsinkomst upp till 120 000 kronor i maximalt 200 ersättningsdagar.

Hur fungerar inkomstförsäkringen


Basförsäkringen, som ingår i ditt medlemskap, försäkrar inkomster upp till 80 000 kronor/månad och kan betalas ut i 100 ersättningsdagar. Månadsavgiften för inkomstförsäkringen är 75 kronor och ingår i ditt medlemskap. På bliwa.se/ledarna kan du läsa mer om vår inkomstförsäkring. Försäkringen gäller tills dess du fyller 65 år.

Vill du försäkra en högre inkomst eller en längre tid kan du välja att teckna tilläggsförsäkringar:

 

Tilläggsförsäkring - Tid och Inkomst

Månadslön

Månadskostnad

 

100 dgr 200 dgr

Upp till 80 000:-

 Ingår  105:-

Upp till 120 000:-

 125:-  360:-

 


 

Vad blir min ersättning?

 

  • Inkomstförsäkringen gäller även om du inte är medlem i en a-kassa. Men tänk på att din totala ersättning som arbetslös blir högre om du är medlem i en a-kassa än om du inte är det. Läs mer om hur det fungerar hos Bliwa.
  • För att få ut pengar från basförsäkringen behöver du bland annat ha haft den i ett år och ha en inkomst över 25 025 kronor i månaden – men även tiden när du tjänar mindre än 25 025 kronor räknas för att uppnå tidskravet. Du kan dessutom räkna med din tid med inkomstförsäkring hos andra förbund.
  • Om du tidigare var med i ett annat förbund med fler antal ersättningsdagar i den obligatoriska försäkringen och om du tecknade Tilläggsförsäkring Tid samtidigt som du blev medlem i Ledarna, får du tillgodoräkna dig tiden från den försäkringen till Ledarnas Tilläggsförsäkring Tid. Det innebär att du kan få ersättning i lika många dagar som du hade rätt till från ditt tidigare förbund om du skulle bli arbetslös under det första året som medlem i Ledarna. Du kan som mest få totalt 200 ersättningsdagar.

Allt om Ledarnas inkomstförsäkring hos Bliwa:

Bliwa Skadeförsäkring AB är försäkringsbolag för både basförsäkringen och tilläggsförsäkringarna. Detta är en kortfattad beskrivning av Ledarnas inkomstförsäkring. De fullständiga bestämmelserna som ligger till grund för skaderegleringen finns i försäkringsvillkoren.

Om du blir arbetslös

  1. Anmäl detta skriftligt till Bliwa
  2. Om du varit arbetslös i minst sex månader kan du ansöka om premiebefrielse för vissa försäkringar som du tecknat som medlem i Ledarna. Kontakta Bliwa och Trygg Hansa

Livförsäkring för arbetslösa

Om du skulle avlida före 65 års ålder ger livförsäkringen en engångsersättning till dina efterlevande. Du omfattas av livförsäkringen om du är arbetslös, medlem i en godkänd arbetslöshetskassa samt omfattas av Ledarnas inkomstförsäkring (basförsäkring). Försäkringen ingår i ditt medlemskap.

OBS! Om du blev medlem i Ledarna före den 1 juli 2014 och har anmält att du har en inkomst upp till 25 000 eller upp till 30 000 kronor i månaden ska du anmäla till Bliwa när din lön ökar. Det är viktigt att din försäkring motsvarar din månadsinkomst så att du får rätt ersättning. Under rubriken "Försäkringar" på Min profil kan du själv se vilket inkomstintervall du anmält och göra ändringar. Du kan också mejla till ledarna@bliwa.se eller ringa Ledarnas kundtjänst hos Bliwa på telefonnummer 08-696 22 70 om du behöver hjälp med dina ändringar. 

Uppdaterat: 2017-09-21

Jag vill bli medlem i Ledarna!

Bli medlem