Vad krävs av parterna när arbetsmarknaden förändras?

En femtedel av svenska arbetstagare är inte kollektivanslutna. Nya anställningsformer och nya sätt att producera och kommunicera utmanar den svenska modellen. Hur ska parterna förbli relevanta även för nya typer av arbetstagare och upprätthålla en hög organisationsgrad och därmed legitimitet för den svenska modellen? Dessa är ytterst angelägna frågor för parterna på den svenska arbetsmarknaden.

Ledarna har givit en fristående arbetsgrupp i uppdrag att tänka stort och fritt kring arbetsmarknadsdialogen. Resultatet är en rapport som presenteras under ett seminarium i Stockholm 23 oktober. Rapporten är en del av ett pågående projekt om den svenska arbetsmarknadsdialogen.

Du är inbjuden att delta när slutrapporten presenteras.

Arbetsmarknadsexperter och partsrepresentanter kommer att finnas på plats för att diskutera och kommentera rapporten, och publikens reaktioner och kommentarer är givetvis välkomna. Tillsammans vill vi fördjupa diskussionen för att möta dagens och morgondagens utmaningar.

Moderator: Pontus Herin, ekonomijournalist och författare
När: 23 oktober klockan 09.00-11.30
Var: 7A Centralen, Vasagatan 7, Stockholm

Program

09.00 – Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna, inleder seminariet
09.10 – Laura Hartman, nationalekonom tillika utredningsgruppens ordförande, presenterar rapporten
09.40 – Lars Calmfors, professor emeritus i internationell ekonomi, Lotta Stern, vice vd Ratio, Anders Ferbe, frilans, fd förbundsordförande IF Metall, Anna Danielsson Öberg, arbetsmarknadsjournalist och författare.
10.20 – Paus
10.35 – Andreas Miller, Mattias Dahl, vd Transportföretagen, Heike Erkers, ordförande Akademikerförbundet SSR samtalar utifrån rapporten om framtiden för den svenska modellen.
11.05 – Frågor och reflektioner
11.30 – Mingellunch

OSA senast 12/10 till jatack@ledarna.se, ange gärna om du planerar att ta chansen att äta lunch och fortsätta prata om utredningen och den svenska arbetsmarknadsmodellen.

Utredningen och rapporten är en del av ett större projekt om arbetsmarknadsdialogen. Läs mer om projektet här.