Chefer måste ibland fatta beslut som ogillas
Professorn Katriina Byström skriver i en debatt den 4/10 att Nu tvingas chefer kavla upp ärmarna för en gångs skull. Texten andas chefsförakt där chefer målas ut som bakåtsträvande och ovilliga till förändring. Som ordförande för Sveriges chefsorganisation Ledarna representerar jag drygt 100 000 chefer som är såväl proaktiva som innovativa och som drivs av en lust att utveckla, påverka och att ta ansvar för verksamhetens helhet.
Under pandemin fick chefer ansvaret för att leda sina team under helt nya förutsättningar, ofta utan den struktur som tidigare fungerat. De fick snabbt anpassa sig till distansarbete och hantera nya utmaningar som påverkade kultur, teamkänsla och innovation. Att dessa chefer nu skulle vilja återgå till en viss närvaro på kontoret betyder inte att de är emot förändring, utan snarare ett försök att hitta balans och skapa de bästa förutsättningarna för alla medarbetare. Medarbetarna ska inte tvingas tillbaka till kontoret, det handlar om att säkerställa att organisationer kan fungera optimalt och nå sina mål, oavsett om det sker på plats eller på distans.
Chefer måste ibland fatta beslut som inte är populära. Det betyder inte att besluten är dåliga. Chefer ska leda verksamheten framåt, baserat på vad som är bäst för organisationen och skapa rätt förutsättningar för att alla ska kunna göra sitt jobb på bästa sätt.
Samtidigt är dialog och tillit avgörande. Att förankra beslut hos medarbetarna, lyssna på deras synpunkter och stå fast vid det som är bäst för organisationen i längden är centralt för ett framgångsrikt ledarskap. I denna balansakt behöver man komma ihåg att medarbetarna vill olika saker, en del vill träffas varje dag medan andra tycker det går utmärkt att jobba på distans.
Ledarna rekommenderar inte en återgång till ”det gamla” men hybridarbetet ställer höga krav på chefer. Många chefer ”kavlar upp ärmarna” varje dag för att skapa sammanhållning och innovation och för att säkra en rättvis fördelning av arbetet. Men chefers vardag präglas i allt högre utsträckning av osäkerhet, komplexitet och snabb förändringstakt. Det ställer höga krav på förmågan att fatta snabba beslut, inte sällan baserat på ofullständiga underlag. Chefer förväntas också bidra till arbetsglädje och en sund kultur på arbetsplatsen.
Motstridiga krav och förväntningar kan leda fram till en ekvation som inte går att få ihop. De hybrida arbetssätten innebär också att arbetet är splittrat i tid och rum där vissa medarbetare är på plats och andra inte.
Vi tror precis som Byström att hybridarbete är här för att stanna. Många chefer ser fördelarna med ökad flexibilitet. Men om utvecklingen ska vara hållbar behöver även chefer rätt förutsättningar att leverera på det som är deras uppdrag. I det ligger att hitta en bra balanspunkt mellan arbete på distans och på kontoret. Den måste vara anpassad till verksamhetens krav och förutsättningar och ge både medarbetare och chefer möjligheter att göra ett bra jobb. Denna nya verklighet kräver både innovation och eftertanke och att man får lov att pröva sig fram. Ingen tjänar på att svartmåla vare sig chefer eller medarbetare!
Andreas Miller, förbundsordförande Ledarna
Läs debattartikeln på DN.se: Chefer måste ibland fatta beslut som ogillas