Fler nyheter
Medlemsnyhet 17 mars 2016

Annika Elias: Modern lönesättning börjar med chefen

Jag har hört skräckexempel där man får lönen ”meddelad” genom sms, skriver Annika Elias, ordförande Ledarna.

Många chefer upplever att de lägger jättemycket tid och engagemang på att sätta lön för sina medarbetare. Beroende på verksamhetens storlek kan man tycka att lön diskuteras mer eller mindre hela året, ur olika perspektiv.

Men chefens egen lön tenderar alltför ofta att bli styvmoderligt behandlad. Jag har hört skräckexempel där man får lönen ”meddelad” genom sms, där man inte haft vare sig lönesamtal eller utvecklingssamtal på flera år och där chefen förväntas acceptera att som en del av företagets chefskår får man finna sig i en dålig löneprocess, så länge utfallet är bra.

Men företag och förvaltningar som inte förstår att det måste börja med chefen biter sig i svansen. Hur ska du med trovärdighet föra diskussioner om mål och resultat och individens eget bidrag om du aldrig själv får ett kvitto på din egen insats?

När Ledarna inledde kampen för individuell lönesättning och processavtal för över tjugo år sedan, var det med fokus på chefens lön. Chefens bidrag till företagets framgång är oftast lätt att mäta. Chefer som får feedback på sin prestation och har regelbundna samtal kring mål och resultat känner engagemang för verksamheten och kan vässa sin insats ytterligare. En tydlig och transparent löneprocess för alla chefer är den bästa investeringen i en modern och utvecklande lönesättning för hela företaget.

Annika Elias
Ordförande, Ledarna

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2016.