Fler nyheter
Medlemsnyhet 15 juli 2017

Annika Elias: Tänk om åldern inte var en karriärfaktor

Att karriär inte är samma sak för alla är lätt att se. För några handlar det om ett målmedvetet klättrande i hierarkin till chefstjänster som ger bättre villkor och högre status – men också mer utmanande och komplexa uppdrag och spännande arbetsuppgifter.

För andra kan karriär innebära nya uppdrag, som tillåter mer fördjupning och koncentration, och kanske inte bättre materiella villkor men en större egen tillfredsställelse.

Oavsett vilket, handlar karriär om en utvecklingsresa där varje steg borde få ta tid, och lusten, mer än stressen, borde få styra nästa beslut.

Därför blir jag ibland så ledsen när jag pratar med unga människor som känner sig jagade av att planera och prestera, eftersom de vet att redan i mitten av fyrtioårsåldern börjar chanserna till ett nytt jobb minska. Att byta jobb blir ett måste, även om man trivs och fortfarande utvecklas i det gamla uppdraget.

Vi diskuterar ofta möjligheten till ett längre arbetsliv men mer sällan hur vi ska utnyttja de trettiofem-fyrtio år som i dag står till individens förfogande. Vi är alla olika och utbildning, erfarenhet och inte minst familjebildning tar plats vid olika tider i livet.

Tänk om ålder kunde sluta vara en karriärfaktor och såväl unga som äldre personer vid varje tillfälle kunde bli bedömda efter sina meriter och inte efter sin fas i livet! Chansen är stor att vi då skulle få rätt person på rätt plats och att arbetslivet skulle kännas som den spännande och lustfyllda resa det borde vara.

Annika Elias
Ordförande, Ledarna

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 6/7 2017.

Läs mer om karriär