Fler nyheter
Medlemsnyhet 8 december 2016

Annika Elias: Värdet av ett gott ledarskap

En bra chef presterar genom att locka fram det bästa hos sina medarbetare och skapar arbetsplatser som är trygga, spännande och utvecklande, skriver Annika Elias, ordförande Ledarna.

Vad är värdet av ett gott ledarskap? Ibland ställer jag mig den frågan när jag hör om företag och förvaltningar som ger sina chefer en usel lön och hopplösa förutsättningar och sedan förväntar sig att de ska trolla med knäna och skapa lysande resultat.

Alla som någonsin jobbat kan berätta om skillnaden mellan ett bra ledarskap och ett dåligt. Hur kul och stimulerande det är att gå till jobbet när allt fungerar, när målet med verksamheten är tydligt och klart och man är ett sammansvetsat gäng som drar åt samma håll. Med en chef som har tid att se och uppmärksamma medarbetarna, att stödja och ge feedback och hantera problem när de kommer.

Och motsatsen, när man till sist letar efter svepskäl för att inte gå till jobbet, ständigt läser platsannonser och sysslar med allt annat än det man ska när man är på jobbet. Då chefen inte räcker till, har alldeles för många medarbetare och för splittrat uppdrag och till sist kanske själv flyr.

Men när vi alla som jobbar ser skillnaden så tydligt – varför gör inte arbetsgivarna det? Eller om de gör det, varför tar de inte konsekvenserna? Det går inte att ge en aldrig så kompetent och skicklig chef ett hopplöst uppdrag och tro att hen ska utföra mirakel. Och alla de företag som bara erbjuder ett par tusenlappar mer i månaden för att någon ska ta på sig ett chefsuppdrag – vad förväntar de sig att få ut av den satsningen?

En bra chef bidrar till verksamhetens utveckling och skapar resultat. En bra chef presterar genom att locka fram det bästa hos sina medarbetare och skapar arbetsplatser som är trygga, spännande och utvecklande. Men utan rätt förutsättningar och med en lön som står i proportion till prestationen får man inte en bra chef.

Det borde vara självklart för varje arbetsgivare att fråga sig vilket mervärde som ledarskapet förväntas skapa i verksamheten. Och bygga chefernas villkor därefter.

Annika Elias
Ordförande, Ledarna

Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 12, december 2016.