Annika Elias: Vinnare och förlorare med gig-ekonomin
Utvecklingen är starkt teknik driven, nya möjligheter att arbeta utan fasta arbetsplatser och fysisk närvaro skapar förutsättningar för ett friare förhållningssätt till anställning. Och eftersom tekniken inte känner några nationella gränser, gör inte heller det nya arbetet det.
Det finns vinnare på den nya arbetsmarknaden. Människor med hög kompetens som kan sälja sina tjänster dyrt och välja och vraka bland sina uppdragsgivare. Men det finns också förlorare, människor som skulle föredra trygghet framför absolut frihet men som på grund av brister i den egna kompetensen, eller för att marknaden har förändrats, inte kan få en traditionell anställning. Och för båda dessa kategorier finns det risker.
Vi har vant oss vid ett system på arbetsmarknaden som gör att den enskilde kan känna sig relativt säker. Försäkring vid sjukdom, familjebild ning, arbetslöshet och pension som är kollektivavtalad gör att den basala tryggheten nns på plats. Men i en gigekonomi, där ingen arbetsgivare gör pensionsavsättningar i ditt namn, betalar extra sjuklön eller ställer upp med omställning om företaget läggs ner, måste den enskilde själv ta ett betydligt större ansvar än tidigare.
De nya anställningsformerna växer snabbt och är här för att stanna. Men kreativitet och frihet får inte stå i motsats till trygghet. Nya försäkringsformer och ett anpassat regelverk måste till för att chefer och medarbetare även i fort sättningen ska kunna ta ett gemensamt ansvar för utveckling och tillväxt på svensk arbetsmarknad.
Annika Elias
Ordförande, Ledarna
Texten är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2017.