Fler nyheter
Medlemsnyhet 13 juni 2016

Chefsintervju: Jag sätter mig på stubben och tänker

Hållbart ledarskap handlar om reflektion och eftertanke. Det menar Erik Granqvist, verkstadschef på Scania i Södertälje.

– Jag brukar säga att jag sätter mig på min stubbe, säger han. Två gånger om dagen försöker jag hitta tid då jag sitter ner och funderar över vad som hänt och vad som behöver ske i morgon för att teamet ska kunna fortsätta prestera.

Arbetet med det hållbara ledarskapet bygger på principen ”train the trainer”, att chefer tränar sina chefer och medarbetare i att reflektera över sitt arbete.

– Jag känner mig trygg med att min chef har en hand på min rygg hela tiden. Det stödet gör att jag kan utmana mig själv och gå framåt som chef på ett hållbart sätt. Mitt mål är att få de chefer som arbetar under mig att hålla över tid och jag har ögonen på hur de tränar sina teamleaders.

Det är en långsam metod, men Erik menar att det är den som tar verksamheten framåt.

Arbetsbelastningen som kommer med chefskapet är något som Erik Granqvist kan hantera under perioder för att han vet att det som regel lugnar ner sig efter ett tag. Och, erkänner han, mobilen är på för det mesta.

– Visst händer det att jag får samtal på min lediga tid. Men jag tycker faktiskt inte att det är något problem. Ju mer de chefer som jag är mentor åt känner att jag backar upp dem, desto mer sällan behöver de kontakta mig. De känner sig säkra i sina beslut eftersom vi har den här regelbundna kontakten där vi gemensamt resonerar kring ledarskapet.

Erik Granqvist tycker inte om att arbeta efter fasta strukturer. För att kunna fånga bollar i luften under större delen av dagen har han inrättat korta stunder av fasta rutiner.

– En timme varje morgon kör jag bara administration. Jag låser min kalender för det. I samband med det sätter jag mig också på min stubbe och reflekterar över mitt eget ledarskap och planerar hur min dag ska se ut. När jag fått det undanstökat kan jag vara ute bland mina chefer och medarbetare och hjälpa dem att reflektera över sitt arbete.

Erik Granqvists hållbarhetstips:

  • Boka in tid för administration din kalender. Sedan är du fri att fokusera på medarbetarna.
  • Se till att få med dig ledningen i hållbarhetsarbetet.
  • Gör reflektion kring ditt eget ledarskap till en rutin i det dagliga arbetet.

Erik Granqvist

Jobb: Workshop manager på Scania transmission, bearbetning växellåda.
Ålder: 36.
Bor: Utanför Gnesta.
Karriär: Scanias teknikerprogram, maskinoperatör 1999, teamleader 2002–06, produktionsledare, sedan 2016 fast verksamhetschef.
Så många rapporterar till Erik: 3.
Antal år som medlem i Ledarna: 8.


Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 6-7, juni-juli 2016.