Fler nyheter
Medlemsnyhet 20 mars 2019

Chefsintervju: Jag vill inte gå miste om något

Mohammad Alsarraf, teamledare på Volvo, försöker hålla sig informerad om hur han kan påverka sin framtida pension.
Mohammad Alsarraf. Foto: Emma Larsson.

– Man vill ha koll på läget så att man inte går miste om något.

Det är Mohammad Alsarrafs spontana svar på hur han tänker kring sin pension.

Som teamledare på Volvo Truck Center i Malmö har han arbetat sig upp inom företaget. I dag ansvarar han för utbildning, personalfrågor, lönefrågor för medarbetarna i teamet och är även med i det dagliga arbetet. Det är något han trivs bra med, men han vet att han så småningom kommer att vilja ta sig vidare i karriären och funderar på vilka möjligheter han har.

– Kanske kan jag utvecklas inom företaget och jobba inom teknisk support. Det skulle innebära att jag fick flytta utomlands, vilket kan vara kul. En annan möjlighet är att fortsätta här på verksta-den i Malmö med andra arbetsuppgifter. Eller så gör jag något helt annat. Men jag vet att jag vill framåt.

Muhammad Alsarraf försöker hålla sig informerad om vilka faktorer som påverkar hans framtida pension. Nyligen deltog han på ett pensionsseminarium där en seminarieledare från Ledarna besökte hans arbetsplats. Där fick del-tagarna en övergripande genomgång av hur pensionssystemet fungerar, vad de omfattas av och vilka valmöjligheter som finns. De fick även tips om att logga in på Rådgivningstjänst.se för att få personlig och kostnadsfri rådgivning gällande sin tjänstepension ITP.

Ledarnas seminarier anpassas efter olika branscher och sektorer. Det som Muhammad Alsarraf deltog i rörde privat tjänstesektor och hade tillkommit efter en förfrågan till Ledarna från klubben på hans arbetsplats, men Ledarna erbjuder även seminarier som är öppna för alla, inte bara medlemmar.

Men pensionen är inget han är särskilt stressad över.

– Jag tycker dock att det är väldigt bra att det finns så mycket information på nätet. Det är betydligt lättare att hålla koll i dag än det var förr. Någonstans i bakhuvudet har jag att när jag är i 40-årsåldern så ska jag börja engagera mig lite mer.

Mohammads tips för att hålla koll på pensionen:

  • Gå på de kurser som erbjuds så att du vet om det tillkommit något nytt.
  • Använd nätet. Där finns mycket information.
  • Kolla minpension.se. Här får du individuella prognoser.

Mohammad Alsarraf

Gör: Teamledare på Volvo Truck Center i Malmö.
Ålder: 34.
Bor: Malmö.
Familj: Fru och en dotter.
Karriär: Började som mekaniker på Volvo 2006. Blev senare tekniker. Arbetar som teamledare sedan 2016.
Antal år i Ledarna: 3.

Läs mer på vår sida om pension.

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 3, mars 2019.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!