Fler nyheter
Medlemsnyhet 8 maj 2017

Chefsintervju: Mina team levererar alltid

För den som vill förändra en konservativ bransch krävs mycket skinn på näsan. Och det har Therese Lundstedt. Hon är en av få kvinnliga vd:ar inom finansbranschen och dessutom en av de yngsta.

Förändringsarbetet sker på alla fronter. Digitaliseringsresan kombineras med makalösa resultat samtidigt som hon jobbar hårt för att vara en förebild och få fler kvinnor att söka sig till branschen.

– Mitt ledarskap karaktäriseras av att jag är snabb och att jag vågar ta beslut, säger hon. Jag ger mycket energi och feedback och jag ser individer, både för jag tycker att det viktigt och för att jag är intresserad av andra människor.

I hela sitt yrkesliv har Therese Lundstedt varit i finansbranschen. Hon började som vd på Unga Aktiesparares Riksförbund 2007. Ledarskapet är inget självändamål, men en roll hon trivs i.

– Jag gillar ansvar och att kunna påverka på riktigt. Jag gillar att hitta på nya idéer, göra dem till verklighet och driva dem i mål. Ledarskap handlar om mod, menar hon. Att våga gå längst fram och ingjuta energi, hopp och förtroende.

– Hierarkier i sammanhang där det inte behövs tycker jag är trams. Men som ledare måste jag ändå vara den som har det yttersta ansvaret och som lovar att skydda mina medarbetare om något händer. Det är då de blir trygga och kan göra sitt bästa.

Therese Lundstedt har ansvaret för 40 medarbetares vardag och 8 miljarder i kundinvesteringar.

– Jag har fått en uppgift av styrelsen och den ska jag lösa tillsammans med mitt team. Jag är tydlig uppåt. Säger jag att vi klarar att leverera inom ett visst datum så gör vi det. Men jag är också realist och vet vad mitt team mäktar med. Man känner sig nog ganska trygg med att jag har koll på vad som är rimligt. Jag håller alltid vad jag lovar.

– De bästa personerna att arbeta med, både anställda och chefer, är de som vågar erkänna när de gjort fel. Det är viktigt för mig att det är högt i tak, att mina anställda vågar säga till mig när de inte håller med mig eller tycker att jag gjort fel. Förtroendet är en förutsättning för allt ledarskap.

Therese Lundstedts tips:

  • Var modig, testa nya saker och våga ta beslut som känns svåra.
  • Som chef måste du vara den som alltid orkar göra det lilla extra, speciellt när det är något som rör medarbetare.
  • Bryt ner svåra uppgifter eller förändringar i begripliga och hanterbara bitar.

Therese Lundstedt

35 år, vd, Aktieinvest
Bor:
Strax söder om Stockholms innerstad.
Karriär: Utbildad i marknadsföring och management, University of Calgary, master i ekonomi Uppsala universitet. Började som projektledare och sedermera vd på Sveriges Unga Aktiesparares Riksförbund, sedan Head of Media på Redeye, vidare till SEB, Unomaly och Aktiespararna. Sedan 2015 vd på Aktieinvest som ägs av Aktiespararna.
Så många rapporterar till Therese Lundstedt: 7 direkt och 40 indirekt.

Therese Lundstedt är Framtidens kvinnliga ledare 2017

Juryns motivering:
”Therese Lundstedt har genom sitt inkluderande ledarskap lyckats vända en förlustaffär till vinst. I en konservativ bransch där det föds nya gubbar varje dag, där konkurrensen är knivskarp och konventionerna starka sticker hon ut både som kvinna och som ung. Trots det har hon skapat sig mandat att driva ett omfattande förändringsarbete hos ägarna såväl som hos medarbetarna. Bland annat har hon satt ihop en ny, helt jämställd ledningsgrupp. Drivkraften är en genuin vilja att göra ett bra jobb. Enkelt, men kraftfullt. Den kraften får hennes medarbetare att gå till jobbet på Aktieinvest med glädje och den gör henne också till nummer 1 bland Framtidens kvinnliga ledare 2017.”

Läs mer om Framtidens kvinnliga ledare

Artikeln är också publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5, maj 2017.