Du kan fatta bättre beslut med AI
2017 lanserade Pihr en lönekartläggningsmjukvara som avslöjar osakliga löneskillnader mellan män och kvinnor. Sedan dess har programvaran förfinats och marknaden vuxit.
I dag finns AI-system där du matar in hela företagets personal- och lönedata och får ut en lönekartläggning på en minut. AI-programmet kan också leverera färdiga analyser.
– Det kan bli rapporter på flera hundra sidor och programmet flaggar de personer som ser ut att ligga fel gentemot övriga.
Pihrs programvara kartlägger mäns och kvinnors löner utifrån arbetslivserfarenhet, anställningstid på bolaget och i den roll som personen har nu, samt de prestationsmått företaget använder. Den tar hänsyn till olika branscher och regionala skillnader. Löneläget för en projektledare inom eventbranschen skiljer sig sannolikt från samma roll på ett it-bolag. Och löner i Stockholm ligger ofta högre än i Luleå eller Tranås.
Faran med AI är att befintliga orättvisor förstärks.
– Tränar man AI fel kan följderna bli katastrofala. Det är avgörande att mata in den lönepolicy man vill ha. Men även där kan AI hjälpa till genom att simulera olika utfall.
Enligt Magnus Drogell har 20–30 procent av arbetsgivarna i dag något slags mjukvara för lönekartläggning. Internationellt ligger Sverige i framkant då vi länge haft en lagstiftning om att lönekartläggningar ska göras regelbundet.
2026 träder EU:s nya direktiv om lönetransparens i kraft. Då lär AI införas i hr-systemen.
– Då blir det tvingande att ha stenkoll på varför en medarbetare har en viss lön. Man kan till och med bli återbetalningsskyldig för lönediskriminering, i efterhand.
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 2, februari 2024.
Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.