Expert på Försvarshögskolan: Dags att ta höjd för krig
Hon är tillförordnad chef ör Centrum för totalförsvar och samhällets säkerhet på Försvarshögskolan.
– Vi möter många chefer och ledare i våra utbildningar. Det är ett oerhört oroligt säkerhetsläge vi har och det ställer andra krav på ledare än för tio år sedan. Nu är det kriget vi ska ta höjd och förbereda oss för.
Den förberedelsen måste börja på ledningsgruppsnivå, menar Abigail Choate:
– Det är viktigt att ingen chef sitter ensam i det.
Det första du behöver ta reda på är vilken roll din organisation, och du som ledare, får i ett krig. Vad blir er uppgift i försvaret av Sverige? Vilka mandat och förutsättningar har ni att klara det?
Nästa steg i förberedelserna är att etablera samarbete med andra samhällsaktörer; länsstyrelse, kommun, myndigheter, ja, även konkurrenter i branschen. En viktig skillnad mot innan det civila försvaret monterades ner är att staten inte längre rår över viktiga samhällsfunktioner. Elförsörjning, tågtrafik, telekom drivs av privata bolag i dag.
– Att även få med det privata näringslivet är prioriterat enligt regeringen.
Hon lyfter fram förmågan att prioritera och fördela resurser som avgörande i ett ledarskap i krigstid. Det kan man öva på.
– Det måste inte vara jättestort. Du kan ha miniövningar i prioriteringar, beslutsfattande och samarbete på exempelvis en arbetsplatsträff.
Det viktigaste chefer kan göra är att vara medvetna om omvärldsläget och höja kunskapen hos medarbetare. Den här omställningen måste vi göra tillsammans, menar hon. Frågan går inte att lägga som projekt på en person eller grupp.
Krig förs på många arenor i dag. Cyberattacker på samhällsfunktioner och desinformationskampanjer för att försvaga samhället har skett de senaste åren, till exempel LVU-kampanjen 2022. Därför är det viktigt att etablera goda samarbeten:
– Tillit är helt centralt för att vara motståndskraftig.
Mer om ledarskap i krig
Emma Lennartsson, region Stockholm: Kriser kräver snabbhet, snällhet och samarbete
Webbinarium: Att leda i kris
Rapport: Att leda i kris – chefers beredskap
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 10, oktober 2024. Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.