Fler nyheter
Medlemsnyhet 19 januari 2022

Experten svarar: Hur förbereder jag digital anställningsintervju?

Hur ska jag förbereda mig inför en digital anställningsintervju? Ledarnas karriärrådgivare Helén Forsberg guidar dig.
Helén Forsberg, Ledarnas karriärrådgivare.

Fråga: Jag har blivit kallad till en anställningsintervju som sker via Zoom. Hur kan jag förbereda mig inför en rekryteringsprocess när allt blivit mer digitalt?

Svar: Även innan pandemin var det vanligt att flera delar av rekryteringsprocessen genomfördes digitalt, det som har blivit allt vanligare är att även intervjutillfällen sker digitalt.

För att du ska komma till din rätt och sticka ut i mängden är det viktigt att du förbereder dig väl och läser in dig på företaget så att du kan ställa frågor som är relevanta och visa ditt intresse. Stäm av vilka som är med på intervjun och hur den är planerad att utföras.

Förberedelse blir extra viktigt när det är digitalt, då det vid ett fysiskt möte finns möjlighet att läsa av kulturen. Vad behöver du för information för att veta om det är rätt tjänst och arbetsgivare för dig? Kontrollera också att tekniken fungerar, att du har bra uppkoppling och sitter ostört. Behöver du installera något särskilt program? Bli trygg med tekniken. Se till att du sitter bra, att ljuset faller rätt så att du syns på ett bra sätt. Ett tips är att testa innan så att du vet att det fungerar. Tänk på din bakgrund och fundera på om du vill anpassa din klädsel så att du passar in.

Under intervjun är det viktigt att visa din personlighet, vinka, hälsa och var dig själv. Några konkreta tips:

  • Ditt kroppsspråk syns även digitalt så stå gärna upp, det ger dig mer energi.
  • Använd helst datorn, det blir bättre bild än med en mobiltelefon.
  • Placera datorn högt så att du inte tittar ner och försök att hålla en naturlig ögonkontakt.
  • Var påläst och förberedd med frågor, då skapar du ett bättre samtalsklimat.

I en rekrytering är det två parter som ska fatta beslut. Reflektera över tidigare arbeten så att du visar på relevanta exempel som belyser din kompetens. Tänk över hur du kan påvisa hur du kan utveckla dina färdigheter i din nya roll. Hur kan de bidra till att utveckla företaget? Finns det något som är extra viktigt som du vill fråga eller få sagt under intervjun? Se det som om du skulle gå på en fysisk intervju. Lycka till!

Texten är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 1, januari 2022.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem!