Fler nyheter
Medlemsnyhet 14 oktober 2024

Experten svarar: Hur låser konkurrensklausulen in mig?

Är det rimligt med konkurrensklausul som förbjuder mig att ta anställning i ett konkurrerande företag? Ledarnas chefsrådgivare och förhandlare Alfred Vänerfors ger svar om konkurrensklausul i chefens anställningsavtal.
Alfred Vänerfors.

Fråga: Jag har en konkurrensklausul i mitt anställningsavtal som säger att jag inte får jobba hos ett konkurrerande företag inom ett år från sista anställningsdagen. Jag blir förvisso ersatt med maximalt 60 procent av min lön under karantäntiden, men är det verkligen rimligt att arbetsgivaren kan låsa in mig på det sättet?

Svar: Bra att du uppmärksammat klausulen. Konkurrensklausuler är vanliga i anställningsavtal, särskilt för chefer, och det kan vara svårt att bedöma deras skälighet. Det kan också vara känsligt att diskutera med arbetsgivaren.

Utgångspunkten är att du har skrivit under avtalet och därmed godkänt dess innehåll. Hantera klausulen varsamt och rådet är att inte fatta något förhastat beslut om att ta anställning hos en konkurrent utan arbetsgivarens godkännande.

Det är bara en domstol som kan avgöra om klausulen slutligt kan ses som skälig. Vid en sådan bedömning tas det hänsyn till om klausulens längd är i relation till hur länge arbetstagarens kunskaper anses skyddsvärda för den förra arbetsgivaren.

Det ska även utgå ersättning om upp till 60 procent av din förra lön, under den tid då klausulen hindrar dig att ta anställning i konkurrerande verksamhet. Klausulen hindrar dig dock inte att ta jobb hos icke-konkurrerande företag.

För att bedöma skäligheten bör man utöver detta titta på faktorer som vad du har för ansvarsområde och vilken bransch du verkar inom. En intresseavvägning behöver generellt göras redan vid införande av konkurrensklausuler.

Det kan vara värt att fråga arbetsgivaren om de avser att aktivera klausulen om du får erbjudande från en konkurrent. Detta trots att jag förstår att det inte är ett helt enkelt samtal att ta initiativ till. Om det finns ett kollektivavtal på arbetsplatsen måste arbetsgivaren ge dig ett besked inom två veckor, räknat från det att du ställt frågan, om de avser att göra klausulen gällande.

Rekommendationen är att du alltid vänder dig till ditt fackförbund, eller annat ombud, för stöd och tolkning av klausulen innan du pratar med arbetsgivaren. Hoppas detta ger lite klarhet i en komplex fråga.

Mer om konkurrensklausuler

På vår sida om Chefens anställningsavtal finns information om konkurrensklausuler.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 10, oktober 2024. Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.