Fler nyheter
Medlemsnyhet 8 mars 2023

Experten svarar: Snökaos – kan jag förlora jobbet pga frånvaro?

Blir det olovlig frånvaro för den som inte kan ta sig till arbetet när det är snökaos? Ledarnas förbundsjurist Sofia Bäck Carlén reder ut vad som gäller.

Fråga: Allmänna kommunikationer är inställda och alla rekommenderas att stanna hemma på grund av storm och kraftigt snöfall. Vad händer för den som inte kan ta sig till jobbet, kan hen bli av med lönen eller förlora anställningen?

Svar: Att en arbetstagare inte kan ta sig till arbetsplatsen på grund av ett snöoväder räknas normalt sett inte som olovlig frånvaro och det är därför inte heller grund för att bli uppsagd. Ingen rår över vädret och inställda kommunikationer till följd av detta. För många anställda innebär en snöstorm idag inga större svårigheter eftersom de redan delvis arbetar hemifrån.

Den som måste ta sig till sin arbetsplats för att kunna utföra sitt arbete kan dock få löneavdrag. Utgångspunkten är att den som inte står till arbetsgivarens förfogande inte heller kan få lön.

Upprepad frånvaro med hänvisning till inställda kommunikationer är däremot något annat och kan leda till arbetsrättsliga konsekvenser.