Förhandlingschefen: Ledaravtalet bra i dåliga tider
Sara Kullgren är förhandlingschef på Ledarna. Eftersom Ledarna sedan 1992 arbetar med lokal lönebildning och sifferlösa processavtal, och inte förhandlar löneökningar för medlemmarna centralt, driver de andra frågor.
– Avtalsrörelsen handlar för oss framför allt om de allmänna anställningsvillkoren, att chefer ska få bättre förutsättningar att göra sitt jobb, säger hon.
I år finns ett fokus på arbetsmässig hållbarhet. Men huvudkravet är som alltid den stora utmaningen: Att få den lokala löneprocessen att verkligen fungera enligt Ledaravtalet. Det innebär att man ska ha utvecklings- och lönesamtal med tydliga mål och att lönen ska sättas individuellt och differentierat efter chefens prestation och ledarskap.
– Chefer har så stor påverkan på verksamhetens resultat. Det är också motiverande för chefer att göra ett bra jobb om prestationen har en direkt koppling till lönen.
Ledaravtalet kräver visserligen mer jobb av den lokala arbetsgivaren med att sätta mål och utvärdera prestationer, menar Sara Kullgren.
– Men gör man det jobbet så gynnar det också verksamheten.
Särskilt i dåliga tider kan Ledaravtalets branschanpassade processlöneavtal bli ett bra verktyg.
– Får man förståelse för detta kan det hjälpa företag att överleva.
Mer om lön och Ledarna i avtalsrörelsen
- Avtalsrörelsen
- Förmåner blir viktigare när reallönerna sjunker
- Chefsintervjun: Solidaritet styr mina egna lönekrav
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 2, februari 2023.
Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.