Fler nyheter
Medlemsnyhet 21 augusti 2024

Lättare i jobbjakten om du känner dig själv

Hur öppet kan du söka nytt jobb som chef? Det beror på, menar Ilona Orgmetz, hr-chef på Sharp Recruitment & Consultants, med 30 års erfarenhet av rekrytering. Men du bör visa vad du kan och vill.
Ilona Orgmetz.

De flesta skyltar inte på arbetsplatsen med att de söker nytt jobb. Ännu känsligare kan det vara för chefer. Men Ilona Orgmetz tycker inte att chefer behöver smyga mer än andra.

– Det är klart att även en vd kan söka nytt jobb. Att söka jobb är en sekretessbelagd process inom privat sektor, dock inte inom offentlig sektor. Om du bör berätta för din chef beror på vad det är för chef du har, säger hon.

Har du en bra chef har ni förmodligen redan pratat om vad du behöver för att hålla dig anställningsbar och utvecklas.

– Det ligger i arbetsgivarens intresse och ansvar att hjälpa sina anställda framåt. I det vardagliga lärandet har det varit mycket lyckosamt för mig att omge mig med yngre kolleger och till exempel be dem visa mig teknik jag inte kan än.

Se ditt nätverk

Å andra sidan är det inte helt ovanligt att människor söker nytt jobb för att komma bort från sin chef. Första steget till nytt jobb är ofta att se sig om internt, menar Ilona Orgmetz. Finns inte det du vill ha hos din arbetsgivare får du vända dig utåt. Börja researcha och nätverka i den riktning du vill gå. Finns det kortare kurser? Seminarier? Linkedinkontakter?

– Men glöm inte heller dina gamla vänner och samarbetspartners. Nätverk består av många cirklar, bara några led bort blir möjligheterna oändliga. Min uppfattning är att människor gärna vill hjälpa till, säger hon.

Sök utlysta tjänster, men lägg också in dig i databaserna hos rekryteringsfirmor inom ditt område – det är deras jobb att göra bra matchningar. Uppdatera din Linkedin-profil ofta med aktuell kompetens och gör dig själv synlig, uppmanar hon.

– Det är så sökmarknaden går till, men många, från nybakade studenter till väldigt seniora personer, verkar inte vara medvetna om det.

Rannsaka dig själv

Den viktigaste frågan inför ett jobb-byte är: Vad vill jag, vad kan jag, vad fyller mig med energi? Att sätta sig ner och tydliggöra det, gärna med papper och penna, är viktigt.

– Det kräver tankearbete, men har man den kartan med ”pros and cons” blir det lättare att navigera framåt.

När du vet vad du vill bör du även granska möjliga arbetsgivare. Den biten handlar om att ställa frågor. Ilona Orgmetz tycker att kandidater ska ta referenser på den rekryterande chefen. Ring och fråga om tjänsten innan du söker, prata med andra som jobbar eller har jobbat där. Vid anställningsintervjun är det bra att ställa frågor och testa förväntningar:

– Var ärlig med vad du kan och vill, skissa upp den tjänst du vill ha så att den matchar din profil. Då blir förutsättningarna klarare för både dig och arbetsgivaren. Att kunna prata om sådant i en anställningsintervju är en kompetens i sig, och du bäddar för problemlösning längre fram.

Att trivas på jobbet är viktigt. Ilona Orgmetz gör liknelsen med ett äktenskap:

– Det är som att ingå ett arbetsdagsäktenskap, och få en daglig familj.

Vad gör du om det blir fel?

– Ibland har personer bytt snabbt för att de inte trivs. De vill snarare från något än till något, och ställer inte rätt frågor. Det kan bli fel ibland. Man får ta det lugnt, se det som en erfarenhet och söka sig vidare.

Så söker du jobb som chef

  1. Aktivera ditt nätverk och ta kontakt med rekryteringskonsulter för att göra dig aktuell.
  2. Formulera dina mål tydligt. Vad du vill med ditt byte av tjänst i form av arbetsuppgifter, kontext och kultur, också vad du inte vill se där. 
  3. Lägg in ditt cv hos rekryteringsföretag, tagga dina kompetenser. Se till att din Linkedinprofil är uppdaterad kompetensmässigt och att den stöttar dina mål.

Läs mer

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 8, augusti 2024. Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.