Fler nyheter
Medlemsnyhet 24 maj 2024

Minskad flexibilitet drabbar jämställdheten

Jämställdheten på toppen har minskat. En allt komplexare omvärld har ökat kraven på ledare, men alla skulle vinna på om vd-jobbet kunde bli mer flexibelt, säger Lena Österberg, analyschef på Carnegie.
Lena Österberg.

Länge ökade jämställdheten i börsbolagen, om än långsamt och från en låg nivå. Sedan pandemin har den backat.

Lena Österberg, chef för Carnegies analysavdelning samt hållbarhetsrådgivning och strategi, ser flera orsaker till att färre kvinnor än tidigare har de yttersta chefspositionerna i bolagen. Det finns fortfarande en könsdiskriminering där män rekryterar sina likar. Mycket dolt arbete läggs på kvinnor, sådant som ska göras men inte meriterar, som aw och event på arbetsplatsen. Det finns också arbetssituationer kvinnor inte kan använda sig av:

– Män kan till exempel bjuda ut en kund på en öl. Det är svårare som kvinna, du vill inte hamna i en situation som kan uppfattas som att du stöter på kunden, framför allt som yngre kvinna tidigt i karriären. Jobbar man i blandade team och bjuder ut tillsammans skulle det arbetssättet bli möjligt för båda könen, säger hon.

Kravet att leverera på hemmaplan är också högre för kvinnor.

Kvinnor väljer ofta mindre bolag eftersom det finns en större flexibilitet där. Studier visar att flexibilitet ligger högt på kvinnors kravlista på ett bra jobb.

– För att locka och behålla kvinnor på höga ledarpositioner behöver man erbjuda det, säger Lena Österberg, och tillägger att det gynnar även män:

– Med tanke på att kraven ökar mycket i de rollerna är det viktigt att kunna erbjuda en flexibilitet som gör att även en vd kan vara människa.

Är det ett problem med vd-rollen – att man knappt kan vara människa?

– Arbetsbördan är väldigt stor. Det är så många som vill ha input av dig, många beslut. Kalendern fylls snabbt. Ofta har du haft ett operativt jobb med kreativa uppgifter; förvärv, affärsutveckling, sälj. På den exekutiva nivån blir det väldigt mycket administration och bolagsstyrning, det är vad jobbet är. Men du rekryterades till posten för att du har en unik kompetens och behöver då frigöra tid till det som har med din ursprungskompetens att göra.

Hur får vi en vd-roll som är hållbar för människor?

– Jag tror det är svårt att minska arbetsbördan. Det är lite som ett familjeansvar. Det händer saker som måste hanteras hela tiden. Däremot bör man sätta en bra organisation runt sig så att det är tydligt vad man gör och inte gör. Vd ska ha en bra styrelseordförande som bollplank, och en bra mentor. 

Lena Österberg gör också reflektionen att det är svårare att vara toppchef nu än för bara fem år sedan.

– Det är så många omvärldsfaktorer som är stökiga; pandemin, kriget i Ukraina och Mellanöstern, en explosion av nya regelverk och lagkrav, för att inte tala om AI och cyberhoten som ökar.

Att vi lärt oss mötas digitalt ökar också antalet möten. Vilket ökar arbetstiden.

Kasam-teorin för hållbart ledarskap ritar en triangel av de tre frågorna: kan jag, vill jag, orkar jag? För att situationen ska vara hållbar behövs ett ja på alla tre.

Viljemässigt ser Lena Österberg ingen skillnad mellan män och kvinnor. Enligt studier vinner kvinnor kunskapsmässigt i längden då de fortbildar sig mer.

– Med orken kan det vara olika. Orken styrs väldigt mycket av vad som händer i resten av livet. Studier visar att kvinnor tar ett större ansvar för det.

Tre tips för en hållbar vd-position

  • Rekrytera rätt: Bra team gör det lättare att delegera och blir effektivare.
  • Sätt tydliga strukturer och processer: Tydlighet leder till färre misstag och ser till att alla drar i samma riktning. Då kan mer tid ägnas åt att driva organisationen framåt.
  • Ta hand om dig själv: Träna och se till att ha egen tid. Det behövs för att kunna lyfta blicken och kunna vara kreativ och lösningsorienterad.

Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 5, maj 2024.

Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.