Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 maj 2019

Stina Andersson trivs med höga krav: Jag vill utmanas

Stina Andersson vill ständigt vidare. Vinnaren av utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare 2019 letar hela tiden efter möjligheter till utveckling och förbättring, både i sitt arbete och som person. Hon vill ha utmaningar som bidrar till det egna lärandet.
Stina Andersson drivs av utveckling.

Att bli utmanad och att driva förbättring. Det är vad som motiverar Stina Andersson, vinnare av utmärkelsen Framtidens kvinnliga ledare 2019.

Nyligen tog hon en helt ny roll på koncernen Axel Johnson. Som operativ chef får hon möjlighet att jobba med utveckling i en organisation som har som mål att förnya hela 50 procent av sin verksamhet till 2025. Det passar henne bra. Men om fem år, då är hon själv vd i ett större bolag.

– Gillar man att analysera, förbättra och utveckla finns det ingen bättre position än som vd. Man sätter strategin för framtiden, ansvarar för värdeskapande och får arbeta med fantastiska människor i ledningsgrupper. Jag gillar att få använda hela registret av min person och att bli utmanad på alla områden, från ”people” till affärsstrategi. Men jag kan även tänka mig att jobba med investeringar och få möjlighet att analysera potentialen i unga bolag.

Som chef är hon väldigt direkt, drar inte ut på besked utan säger som det är.

– Jag tar hellre diskussioner där och då. Det skapar trygghet i organisationen och jag uppmuntrar mina medarbetare att jobba på samma sätt.

En annan viktig aspekt av hennes ledarskap är positiv feedback och att förstärka människors befintliga förmågor.

– Jag får människor att växa genom att ge dem utmaningar, ibland kanske större än de själva tror att de klarar av. Sedan finns jag alltid där och ger stöd och omtanke. Det viktigaste är att visa personer tillit.

Kanske är det hennes egna erfarenheter som gett henne de insikterna.

– Jag hade föräldrar som stöttade mig att göra det jag tyckte om och sysslade med allt möjligt. Startade bolag och jobbade som reporter på en tidning redan på gymnasiet. Exponering och ansvar är två viktiga aspekter av utveckling.

Stina Andersson vill aldrig sluta utvecklas.

– Jag har ganska bra koll på vad jag kan och inom vilka områden jag behöver förbättras. Jag försöker jobba systematiskt på min utveckling och varje gång jag träffar en människa brukar jag ta en kort stund efteråt och reflektera över vad jag själv kan lära mig av mötet.

Stina Andersson

Gör: Chief Operating Officer, Axel Johnson. Styrelseledamot i Axfood, Axel Johnson International, Åhléns, Kicks och Novax, samt Fram Skandinavien AB.
Bor: Stocksund utanför Stockholm.
Familj: Sambo och tre barn.
Karriär i korthet: Utbildad på HHS, managementkonsult på McKinsey. Därefter investment manager på Kinnevik, strategichef och investment director på Kinnevik, strategi- och affärsutvecklingschef på Tele2.
Så många rapporterar till Stina: Nyinstiftad roll, så ingen organisation, utan arbetar direkt med koncernbolagen och med övriga personer på Axel Johnson.

Det här är Framtidens kvinnliga ledare