Fler nyheter
Medlemsnyhet 16 maj 2023

Ulrika Holst: Har man roligt är jobbet inte jobbigt

Ulrika Holst leder Volvokoncernens enhet för finansiell rapportering och verksamhetscontrolling och rapporterar till koncernens finansdirektör. Hon återfinns också på tredje plats på 2023 års lista över Framtidens kvinnliga ledare.
Ulrika Holst. Foto: Julia Sjöberg.

– Vi tar fram rätt finansiell information till alla företagets stakeholders, intressenter, för att stödja vår affär på bästa sätt.

Vad är viktigast, siffror eller människor?

– Siffrorna blir intressanta i sin kontext, när de visar bolagets utveckling. De är ett viktigt beslutsunderlag i stora strategiska frågor och mitt ansvar är att sätta dem i perspektiv för olika intressegrupper. Det handlar mycket om kommunikation och att få människor att samarbeta. På den här nivån handlar jobbet mest om människor.

Det är bara ett år sedan Ulrika Holst, 32, fick ett utökat chefsansvar som förutom controllerfunktionen omfattar internkontroll, koncernredovisning och finansiell hållbarhetsrapportering på börsnoterade Volvo AB.

– Jag är nyfiken, har jobbat hårt och haft roligt. Har också turen att vara omgiven av bra personer som tror på mig.

Det viktigaste i ett ledarskap är tillit och förtroende, menar hon.

– Att man kan vara öppna och raka mot varandra. Inkludera, motivera, leverera.

Att engagerat driva utveckling ligger i hennes personlighet.

– Det jag fått jobba med är att ta ett steg tillbaka och lyssna in.

Att omges av många seniora medarbetare har hjälpt henne i det.

– Jag har bara varit formell ledare i två år. Jag har mycket kvar att lära och är väldigt ödmjuk inför det. Jag vill fortsätta utvecklas som ledare och arbeta med det jag tycker är roligt. Då blir det inte jobbigt att jobba mycket.

Ulrika Holst

Ålder: 32.
Gör: Senior Vice President, Group Financial Reporting & Business Control, Volvo Group.
Bor: Göteborg.
Familj: Ja.
Så många rapporterar till Ulrika: Cirka 50 direkt.
Karriär: Masterexamen i International Business Management. Jobbat med ekonomi och försäljning i Sverige och utomlands. 2016: ett globalt traineeprogram på Volvo, olika roller på koncern- och affärsområdesnivå, främst inom business control. Februari 2021: första formella chefsjobbet som VP & Head of Group Business Control.

Juryns motivering till tredjeplatsen på listan över Framtidens kvinnliga ledare 2023:

Årets trea är en inkluderande och modig chef och ledare som lyfter teamet och skapar trygghet med sitt ledarskap. Hon är engagerad i mångfald och jämställdhet och en naturlig ledarprofil som andra vill följa, oavsett rapporteringsvägar. Hon behärskar konceptuella modeller och detaljer, vilket gör att hon kan hantera komplexa frågor och förmedla dem enkelt och snabbt. Ovärderligt för den som arbetar i en global koncern som Volvo.