Viktigt att förhandla om konkurrensklausulen
Även om det inte finns forskningsdata på att konkurrensklausuler blivit vanligare i chefers anställningsavtal tyder den allmänna uppfattningen i samhället på det, menar Bengt Domeij, som skrivit boken Från anställd till konkurrent. Han menar att det är viktigt att ta frågan på allvar, även om den känns olustig i glädjen över ett nytt jobb.
Konkurrensklausuler kan se väldigt olika ut. Och ska göra det, beroende på tjänstens ansvar. Forskningschefer i läkemedelsbolag kan få finna sig i att inte jobba alls under en period, för konsulter kan det räcka att inte jobba med de kunder de haft hos arbetsgivaren.
– Detta bör du förhandla när du tar en anställning. I många chefsroller finns det inget behov av ett sådant avtal.
Det viktigaste att ha koll på är omfattningen, menar Bengt Domeij. Gäller det ett totalt yrkesförbud? I hur stor geografisk omgivning? Om det gäller att inte approchera arbetsgivarens kunder, då bör det specificeras vilka företag som avses.
Hur lång tid efter avslutad anställning konkurrensförbudet ska gälla är nästa aspekt som ska förhandlas. Och vilken ekonomisk ersättning som ska utgå under karantäntiden. En ofta förekommande siffra är 60 procent av slutlönen, men ofta minus det personen kan dra in på egen hand utan att bryta mot avtalet, enligt Bengt Domeij.
– Det här är en kommersiell förhandling, säger han, och menar att den kan vara minst lika viktig som övriga anställningsavtal eftersom klausulen inträder i ett läge där du ofta inte är överens med din arbetsgivare längre, ibland rent av i konflikt.
Det klassiska fallet är konsulter och experter som vill starta eget. Personer som arbetsgivaren kan ha investerat en hel del utbildning i och som är en viktig del av ett företags erbjudande.
– Ofta finns det personliga motsättningar och då kan detta avtal bli ett argument i en tvist, säger Bengt Domeij.
För chefer kan konkurrensklausuler bli ett hinder när företag väljer någon som kan komma loss tidigare. Men det är också ett hinder för arbetsgivare:
– De förstår ofta inte att de drabbas av detta när de har svårt att rekrytera bra anställda. Rörligheten på arbetsmarknaden begränsas av konkurrensklausuler.
En möjlig lösning är att en ny arbetsgivare betalar för att få loss personen tidigare. Eller att den som själv vill sluta för att starta eget förhandlar om det. Att strida i domstol kan vara ett vågspel:
– Det finns många mål där domstolen kommer fram till att konkurrensklausuler är helt rimliga och därför giltiga, även om det också finns fall där de kommer fram till att de inte är det.
I många länder regleras konkurrensklausuler i lagen, men i Sverige är det kollektivavtalen som gäller. Här finns dock en stor förbättringspotential eftersom kollektivavtalet är så allmänt skrivet, anser Bengt Domeij:
– Det är väldigt otydligt. Det säger att det ska finnas ett behov av att skydda företagshemligheter. Men begreppen definieras inte. Vilket företag har inte företagshemligheter som det behöver skydda? Det gör att det inte är så lätt att tillämpa.
Tips att tänka på för konkurrensklausuler
- Strunta inte i klausulen. Men ta upp en diskussion så att den matchar de reella behov som finns.
- Förhandla avtalets omfattning och tidslängd. Se till att få ekonomisk ersättning under den tid det gäller.
- Kom ihåg att detta blir verklighet om fem eller tio år, när relationen kan se annorlunda ut.
Läs mer
- Artikel: Chefens anställningsavtal
- Podd: Enskilda överenskommelser
Artikeln är publicerad i Ledarnas medlemsinlaga i tidningen Chef nr 9, september 2024. Vill du också ha tidningen Chef direkt hem i brevlådan? Läs mer och bli medlem.