Fler nyheter
Nyhet 2 december 2022

Är du på rätt plats, chefen?

Inspiration i advent. Leif Denti är innovationsforskaren som tycker att du ska passa på att maxa julen. Men kanske inte på det sätt du tror.
Leif Denti är en av Ledarnas julvärdar 2022.

Leif Denti är forskaren som hjälpt till att sätta innovation på kartan. Under året har han lett chefslab och webbinarium hos Ledarna på temat innovation i vardagen. Som vår andre julvärd vill han dela med sig av tipsen som gör att du som chef maxar julen.

Ska vi verkligen maxa julen? Är det inte dags för vila?

– Ja, exakt. Och jag ser tre saker som chefen kan göra i vilstolen mellan pralin- och julbordsätande. Det första är att se omvärlden ur helikopterperspektiv. Sätt dig in i världsläget och den kommande lågkonjunkturen och gör en plan för hur du ska agera bäst. Vilka åtgärder behöver du göra nu, för din familj, för dig själv?

– Det andra du kan göra är att läsa nyheter och analyser och se över din budget. Fundera också på din egen jobbsituation – gör jag rätt saker, är jag på rätt ställe? Kanske du skulle behöva ett miljöombyte själv. Ta tillfället att förkovra dig i ämnen som du tycker är intressanta. Böcker och tidningar, eller varför inte lyssna på en podd eller ljudbok om det känns bättre.

Vad ska jag göra med mina nya insikter?

– Det tredje tipset är att ta de här nya kunskaperna och göra en plan för dina nya mål. Om du avsätter tid framöver, så kommer du upptäcka att du får betydligt mer gjort. Och då menar jag öronmärkt tid i kalendern.

Hur firar du jul?

– Jag åker till mina föräldrar i Värmland och firar traditionell jul. Men jag har italiensk-amerikanskt påbrå, så det blir också kalkon.

Vad läser du i jul?

– Mina bästa lästips just nu är Superforecasting av Philip Tetlock och The black swan av Nassim Nicholas Taleb.

Övriga artiklar med inspiration i advent

Ledarnas julvärdar. Varje vecka i advent publicerar vi tips och inspiration från fyra aktuella profiler inom ledarskap. Håll utkik på ledarna.se eller i våra sociala kanaler.