Feedback inte självklart i Tyskland
– I mina coachningssamtal med företagsledare träffade jag en gång en tysk vd, verksam i Sverige, som inte förstod sig på konceptet feedback. Han tyckte att det var bra för medarbetarna, men förstod inte varför han som chef skulle få återkoppling från dem. I Sverige är vi ju ganska vana vid att feedback går åt båda håll, men för den här tyske chefen var det obegripligt. Det hela slutade med att han började låtsas lyssna på den feedback han fick, för att kunna bli framgångsrik i Sverige, säger Peter Berg, ledarskapsutvecklare på Ledarna.
Seminarium om tyskt respektive svenskt ledarskap
Den 24 maj samlas en panel hos Tysk-Svenska Handelskammaren för att prata om likheter och skillnader mellan tyskt och svenskt ledarskap.
Tillsammans med representanter från de tyska företagen Vendig och Wacker-Kemi diskuterar Peter Berg ledarskap och erfarenheter hos Tysk-Svenska Handelskammaren. Det har blivit något av en tradition och samtalet leds av journalisten Karin Bock-Häggmark.
Seminarium: Tyskt kontra svenskt ledarskap – vad funkar bäst?
När en utländsk chef tillträder skapas inte sällan oro och osäkerhet i en grupp till följd av skillnader mellan länders affärskulturer. Näringslivets internationalisering och globalisering innebär höga krav på ledarskapet. Då Tyskland är vårt lands största handelspartner, är det vanligt att arbetskraft rör sig mellan de båda länderna.
Mer om att vara chef utomlands
Chefsrådgivarna är podden där Ledarna hjälper dig med dina chefsutmaningar. Lyssna på avsnittet om tjänstgöring utomlands: Så lyckas du med chefsjobbet i utlandet. Tips på förberedelser och hur du hanterar kulturkrockar bland mycket annat.
Vi har även sammanställt en lista för hur du lyckas med ditt utlandsuppdrag, från kontraktskrivande till hemkomst: Chefsuppdrag utomlands.