Lev som om det var år 2006
– Hjärnan är 40 000 år gammal och innan den smarta telefonen kom har vi alltid haft stunder då vi varit ensamma med våra tankar, säger Anna Tebelius Bodin.
Hon vill att fler tar rejäla pauser och ägnar sig åt sig själva och sina tankar. Att vi lever mer som vi gjorde innan vi blev upptagna av våra telefoner.
Anna är utbildad i psykologi vid prestigefyllda Harvard-universitetet i Boston där hon även assisterade forskning. Hennes studier landar i slutsatsen att chefen ska vara den tryggaste i rummet. Inte nödvändigtvis den smartaste, men alltid den tryggaste.
– Den närvarande chefen tar medvetna beslut. Blir du mer fokuserad och koncentrerad uppfattas du också som tryggast i rummet, säger Anna.
Men för att bli tryggast behöver du förhålla dig till obehag, helt enkelt bli bekväm med det obekväma. I chefsrollen kan det handla om konflikter, som inte sällan uppstår på grund av kommunikationsproblem. En duktig chef kan navigera genom konflikten utan att själv bli stressad.
– Bli reflekterande snarare än reaktiv. För att vara trygg i dig själv måste du kunna hantera relationer med andra, säger Anna.
Hjärnan x ledarskap
Hur ser kopplingen mellan hjärnan och ledarskap ut?
– Ur mitt perspektiv så är all kommunikation, drivkraft och relationsbyggande kopplat till hjärnan. Där uppstår våra tankar, beteenden och känslor. Ledarskap är en relation till andra människor. Som ledare vill vi påverka andra att känna, tänka och göra, säger Anna Tebelius Bodin.
Anna avlivar gärna några seglivade myter:
- Vi kan inte motivera andra utan enbart skapa förutsättningar. FEL. Du kan visst motivera andra. Du är ledare och chef, så frånsäg dig inte påverkan att entusiasmera. Som chef går det alldeles utmärkt att motivera, precis som du kan omotivera dina medarbetare.
- Informella ledare är negativt. FEL. Ledaren blir den som är tryggast i rummet, och det behöver inte nödvändigtvis vara chefen. Så informella ledare behöver inte vara negativt.
- Powerpointen är presentationen. FEL. Du är presentationen! Allt för många förlitar sig på de tekniska hjälpmedlen. Minns du någons presentation, eller själva personen? Sannolikt hade de bästa talarna inte 48 bilder när de skulle hålla sin dragning.
Nyårslöfte för chefen
Ta dig tid att vara ensam med dina tankar i minst tio minuter om dagen. Så sammanfattar Anna rådet till dig som chef. I värsta fall är du ensam med dina tankar för första gången under dagen precis innan du ska somna. Är du inte helt nere i varv kan det bli svårt att somna då. Det beror på att du släpper på bromsarna och då kommer alla tankar emot dig. Genom att lära dig att umgås med dig själv kan du öka både fokus och förbättra koncentrationen. Somliga går steget längre och utövar meditation, men det tilltalar inte alla. Låt det inte hindra dig från stunden med tankarna.
Likt många hjärnforskare slår Anna ett slag för sömnen. Den ska vara tillräcklig, oavbruten och regelbunden. Sen kan antalet timmar skilja sig åt från person till person. Men att den ska vara oavbruten och regelbunden är lika för alla. Utan sömn kraschar systemet.
Anna Tebelius Bodin tipsar också om några knep för att vinna förtroende. Se till att visa händerna om du håller en presentation digitalt. Det inger större förtroende. Och lär dig namnet på kollegor och medarbetare. Det kan vara en stor utmaning i en större organisation, men kommer definitivt att gynna ditt inflytande.
2020 tilldelades Anna Tebelius Bodin Mensapriset, vars gärning identifierar och främjar mänsklig intelligens. Jurymotiveringen lyfter Annas smittande engagemang som en viktig del av vår förståelse för hur vi människor fungerar. Bland tidigare vinnare märks psykiatrikern och författaren Anders Hansen och Dr. Mouna Esmaeilzadeh.
Så firar Anna Tebelius Bodin jul
Julen kommer Anna att fira på en herrgård, söder om stan, med sin familj. Det blir en traditionell och klassisk jul. Hon ser fram emot en härlig och avkopplande långhelg.
Ledarnas julvärdar. Varje söndag i advent publicerar vi tips och inspiration från fyra aktuella profiler inom ledarskap. Håll utkik på ledarna.se eller i våra sociala kanaler.
De andra artiklarna i serien:
Att välja den rätta eller lätta vägen – Caroline Farberger om ledarskap ur ett manligt och ett kvinnligt perspektiv.
Så jobbar du agilt på riktigt – gå inte på myterna – Magnus Österholm ser till att du inte hamnar i de agila fällorna.